Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Naskladnění zboží za jinou cenu než od dodavatele

Dobrý den,

mám dotaz ohledně následující modelové situace. Od dodavatele nakoupíme 10 různých produktů, faktura je celkem na 100tis. Produkty prodáváme dále a podle aktuální situace na trhu nastavujeme prodejní ceny, chceme si udržet nějakou průměrnou marži, proto si chceme určit za jakou cenu, který produkt naskladníme, tzn. např. produkt A nám dodavatel prodává na té faktuře za 10tis., ale my si tam nastavíme při naskladnění cenu 8tis., u dalších produktů si ceny upravíme tak aby celková hodnota faktury samozřejmě seděla. Otázka je co se stane, pokud daný produkt A budeme vracet dodavateli a on nám jej vydobropisuje. Dobropis bude na částku 10tis., ale my jsme si jej naskladnili za 8tis. jak správně se zaúčtuje ten rozdíl částek? (stejně tak se to stane i obráceně, že dorbopisují nižší částku než my jsme si naskladnili).

Děkuji moc za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejsem odborník na cifršpionáž, nemohu radit. Jen mi to připomnělo příhodu ještě před plyšákem. Před… nový
Yarda 27.03.2021 07:23
Yarda
Podle mne je chyba v tom, že hýbete s nákupní cenou. Ta je daná dodavatelem. Skladová cena ale může… poslední
PrasatkoPee 08.04.2021 06:44
PrasatkoPee

Nejsem odborník na cifršpionáž, nemohu radit. Jen mi to připomnělo příhodu ještě před plyšákem.
Před koncem roku přišly nějaké součástky pro výrobu, ale v tom roce se nezpracovaly. Protože by se v ročním účetním hodnocení jako skladové zásoby špatně vyjímaly (a ředitel by přišel o prémie nebo tak něco), tak se "jako" vyfasovaly na vývoj a po novém roce se jako vrátily na sklad. Jenže mezitím bylo přecenění, součástky byly zlevněné, na kontě vývoje zůstala částka tenkrát asi dva miliony a nic co by za ně bylo možné vykázat. A všichni od toho dali ruce pryč.
Nevím, jak to tehdy skončilo, přímo se mne to netýkalo.

Podle mne je chyba v tom, že hýbete s nákupní cenou. Ta je daná dodavatelem. Skladová cena ale může být jiná. Prostě se kombinují nákupní ceny. No a prodejní cena může být zase jiná. Můžeš být nastavena jako pevná, nebo jako relativní k nákupní ceně (zvýší se cena na trhu, zvýší se mi prodejní cena).

PrasatkoPee

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru