Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bitcoin - daňové přiznání

Ahoj,

již před lety - ještě před vzestupem bitcoinu jsem si ho chtěl koupit, ale v té době jsem se někde dozvěděl, že se z toho musí platit daň státu. Když jsem se pár lidí ptal, jestli neví, jak se to dělá, tak mi nebyli schopni odpovědět, tak jsem to tehdy nijak neřešil a nechal to být.

Po delší době jsem se vrátil k tomu, že bych to chtěl opět zkusit. Ne těžit, jen kupovat a prodávat podle kurzu. Teoretickou část o bitcoinu, jak funguje atd. mám, ale po praktické stránce (daně, daňové přiznání, evidence) jsem na tom stejně jako předtím - nevím nic.
Jsem jen fyzicky pracující lajk, co mu měsíčně chodí peníze na účet a daňové přiznání za něj dělá firma (dělá to za všechny zaměstnance), takže se o nic takového nemusí starat.

Mohl by mi někdo vysvětlit, jak se to dělá? Předpokládám, že asi někde musím evidovat data a časy nákupu a nákupní cenu a pak to samé při prodeji - třeba v excelu, nebo kde?
Jak se pak vyplňuje daňové přiznání - musel bych pak data o nákupech a prodejích přinést do práce, když mi budou dělat daňové přiznání? Jak a kde se platí ta daň 15 %?

Případně je to někde podrobněji rozepsané na netu? Prošel jsem spoustu stránek, ale ani na jedné jsem nenašel odpovědi na tyto otázky.

Budu rád za informace, případně i vaše zkušenosti a rady. :)
Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Že jsi nic nenašel? Asi jsi hledal špatně - Zdanění kryptoměn má mnohá úskalí. Expert radí jak na to… poslední
Zdenál 15.02.2021 14:06
Zdenál

Že jsi nic nenašel? Asi jsi hledal špatně - Zdanění kryptoměn má mnohá úskalí. Expert radí jak na to:

Jak tedy kryptoměny danit? Na co si dát pozor?
Způsob danění kryptoměn není bohužel vůbec jednoduchý, ostatně stejně jako není jednoduché zdanění jakéhokoliv jiného příjmu v ČR. ... Pokud na začátku roku koupím například jeden Bitcoin za fiat, nevzniká mi žádný zdanitelný příjem. Pokud o pár měsíců později tento jeden Bitcoin prodám například za Litecoin, může nastat dvojí situace. Pokud v mezičase Bitcoin oproti koruně posílil, tak při jeho prodeji za Litecoin musím zisk z tohoto zhodnocení zdanit. Pokud by však proti koruně oslabil, pak jsem nevykázal žádný zisk a nic danit nemusím. Takto bych si měl evidovat každou transakci v roce, a pokud mi na konci roku vyjde v součtu zisk převyšující 30 tisíc korun, pak jej musím jako fyzický osoba zdanit.

A třeba ještě další článek: Zdanění kryptoměn – Kompletní návod.

A jak už tu padlo, daňové přiznání si musíš udělat sám. Neboj, není to nic složitýho, jsou i online formuláře s podrobným návodem. Máš-li dobré vztahy s účtařkou ve firmě, můžeš ji první rok poprosit o pomoc s vyplněním, pak už to půjde samo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru