Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Danění zisků z finančních trhů a hypotéka k tomu

Ahoj, mám zisky na finančních trzích prostřednictvím obchodníka na Kypru. Vkládal jsem nějaké prostředky (náklad), ty zhodnotil (zisk), jak to bude s daněmi? Budu platit daně až si je nechám převést do ČR? Protože kdybych nepřevedl a na začátku příštího roku teoreticky zisky reinvestoval a o peníze přišel, asi by bylo docela blbý platit daň, když by nebylo z čeho. A zase si říkám, že asi těžko požadovat, abych na konci roku obchody uzavřel, když ty prostředky mohou ležet v obchodech, a peníze na daně převáděl. Teoreticky bych tak těsně před koncem roku mohl všechny peníze narvat do nějakého stabilního instrumentu, jen aby nebyly volné a tím tedy je neměl ani k dispozici a daň platil později? Prostě nechápu, jak a kdy se tohle daní. Vydělané je už mám, ale v zahraničí a že si na ně sáhnu, teoreticky, není jisté. Tak jak? Daně až po převodu peněz domů?

A jak by to bylo s hypotékou? Nejde o malé částky a chtěl bych si na ty zisky vzít hypotéku. Daří se mi stabilně vydělávat docela dost, příjmově by to stačit mělo i přesto, že to bude už druhá hypotéka. Tu první mám ještě na příjmy z HPP. Nechci umořovat stávající, chci raději 2 hypotéky - koupit barák a stávající byt s hypo pronajmout. Jestli chci, aby ty zisky z finančních trhů banka započítala, tak bych to měl zdanit v rozporu s první otázkou raději za tento rok? Nemáte někdo zkušenosti? Bude to brát banka podobně jako zisky z podnikání i když to jde mimo živnost? Nebo bych měl raději vydělávat skrze nějakou svoji firmu? Firmu mám už založenou z dřívejška, ale dostat to proběhlé už zpětně do jejího účetnictví by se asi nepovedlo, co? Šlo to vše přes osobní účet. Díky moc za rady.

Předmět Autor Datum
Nepoznám presne vaše daňové zákony, ale pokiaľ podávaš daňové priznanie - musíš tam uviesť VŠETKY pr…
yYy 21.12.2020 12:30
yYy
Díky za odpověď. Mě jde o situaci např. vložím milión k zahraničnímu brokerovi (obchody s akciemi a… poslední
Finančník 28.12.2020 14:51
Finančník

Nepoznám presne vaše daňové zákony, ale pokiaľ podávaš daňové priznanie - musíš tam uviesť VŠETKY príjmy - teda i tie v zahraničí, zo zahraničia. A pokiaľ by sa tie príjmy v zahraničí zdaňovali, musel by si to tiež uviesť (aby nedochádzalo k dvojitému zdaneniu). Ovšem - pokiaľ je daň
v zahraničí nižšia ako v ČR, asi budeš musieť rozdiel dodaniť.
Hypotéka - ak by si tie prachy vrazil do hypotéky - tam môžeš dať úž zdanený príjem - takže aj keby si ich vrazil do hypotéky, i tak by si musel daň zaplatiť.

Díky za odpověď. Mě jde o situaci např. vložím milión k zahraničnímu brokerovi (obchody s akciemi a forex). Po měsíci má moje investice třeba hodnotu 800.000. Po půl roce už ale třeba 1.600.000. Může se ale stát, že v lednu dalšího roku to bude už zase jen třeba 900.000. Pokud teda na silvestra hodnota mého majetku u brokera má hodnotu přes 1.600.000 - budu danit zisk 600.000 nebo kdy? A teď jsou dvě možnosti. Mohu mít uzavřené pozice a na účtu u brokera 1.600.000 nebo mohu mít otevřené obchody a mít to jen třeba v akciích a hodnota mého portfolia bude mít takovou hodnotu. Dělám obchody, otevírám a uzavírám pozice, několikrát za měsíc. Jak se tohle daní?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru