Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vrácení daní

Dobrý den,
Hledám už dlouho a nikde jsem se nedozvěděl, jak to vlastně je. Rovnou k věci.. byl jsem studentem a začala korona.. měl jsem hodně času, tak jsem nastoupil brigádě do práce. Ten měsíc mi přišla zhruba o 3 tis. menší výplata (16 tis. místo 19tis zhruba) kvůli tomu, že mi účetní nezapočítaly potvrzení o studiu. V dubnu mi byla nabídnuta smlouva na HPP, kterou jsem přijal a pracuji až do teď ale byl jsem studentem do konce srpna. Otázka č.1 je, jestli se mi ta část březnové výplaty dá nějak vrátit po novém roce? Otázka č.2 je jestli se mi budou nějakým způsobem vracet daně za období duben-srpen či nikoli. Kdyby ano, tak co všechno pro to musím udělat? Popř. pokud by se mi něco vracelo tak jaká částka měsíčně to zhruba bude? (Můj měsíční příjem v čistém je necelých 20 tis.).
Pokud je to banální otázka, tak se omlouvám. Jsem první rok v zaměstnání a vůbec se v tom neorientuji a nemám se koho na to zeptat.
Děkuji za všechny reakce :)

Předmět Autor Datum
Začátkem příštího roku požádáš zaměstnavatele o roční zúčtování daně z příjmu. Tam se ti započtou vš…
Wikan 15.10.2020 16:12
Wikan
A kdyby bylo nejhůř a zaměstnavatel protivný/neochotný cokoliv vystavovat (…divili byste se, kolik t…
L-Core 15.10.2020 19:24
L-Core
Tu neochotu ovšem nechápu. Stejně na to všichni používají nějaký účetní software, který jim to vyjed… nový
Wikan 15.10.2020 19:31
Wikan
To jo, ale musí zaměstnancům vyplatit x peněz hned a než je dostane z FÚ, docela dlouho to trvá (jen… poslední
L-Core 15.10.2020 19:56
L-Core

Začátkem příštího roku požádáš zaměstnavatele o roční zúčtování daně z příjmu. Tam se ti započtou všechny odpočitatelné položky, ve tvém případě 24840 Kč za rok + 335 Kč za každý měsíc, kdy jsi byl student (i když jsi ten měsíc nepracoval). O tuhle částku se sníží už odvedené zálohy na daň a je tak dost pravděpodobné, že dojde i k vrácení části daně.
Pokud zaměstnanec nastoupí v průběhu měsíce, odpočitatelné položky se mu obvykle v první výplatě nezapočítávají. Je to ochrana pro to, aby se to nezaúčtovalo u dvou zaměstnavatelů najednou. V ročním zúčtování (či daňovém přiznání) se to srovná.

A kdyby bylo nejhůř a zaměstnavatel protivný/neochotný cokoliv vystavovat (…divili byste se, kolik takových existuje!), vždy můžeš podat daňové přiznání a případný přeplatek ti vrátí FÚ nejpozději do 30.4.2021.

(to je doplnění wikanova povídání, ne reakce na něj :) )

To jo, ale musí zaměstnancům vyplatit x peněz hned a než je dostane z FÚ, docela dlouho to trvá (jen si snižuje svou daňovou povinnost v dalších měsících). Ne všichni zaměstnavatelé jsou ve vatě - pár mamin, které si vzpomenou, že mají daňově uplatnitelné děti, a je zle.

Já mám firmy, kde zaměstnanci, než by čekali na vratku daně od zaměstnavatele, raději si sami podají přiznání a vratku mají jistou. Jasně, musí zaplatit mně - ale pořád je to pro ně výhodnější než čekat, až dostanou peníze od zaměstnavatele, který se "potácí nad propastí".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru