Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodej zemědělského objektu

Hezký den, ve zkratce o co se jedná.

Otec vlastnil zemědělský objekt/dílnu o velikosti 450m2 (vlastnil ji snad 20 let) zemřel a zdědili jsme tento objekt rovným dílem (já, 2 sestry, matka)

Objekt prodáváme cca za 800tisíc kč jelikož k němu ani jeden z nás nenajde využití.

Otázkou tedy je, musíme prodej této nemovitosti uvádět do daňového přiznání? pokud ano, kdo z nás? bude se ten příjem taky dělit na 4 části? takže všichni 4 do daňového přiznání uvedeme 200 tisíc kč?

Pokud to do daňového přiznání dá jen jeden, tak kdo? ten co řeší prodej a přistanou mu peníze na účtě?

Důvodem proč se ptám, jsem OSVČ s 60% paušálem, neplátce do DPH, máme hranici 1200 000 kč abychom se nestali plátci DPH, v mém oboru by to byla sebevražda (nulové výdaje), pokud bych to musel uvést do daňového přiznání já, tak bych hrubo překročil ten limit a stal se plátcem, což nechci už jen z důvodu měsíčního reportování atd...

Díky za informace.

Předmět Autor Datum
Povinnost platit daň odpadá v případě, že jste nemovitost nebo podíl na bytovém družstvu vlastnili a… poslední
Wikan 15.09.2020 07:50
Wikan

Povinnost platit daň odpadá v případě, že jste nemovitost nebo podíl na bytovém družstvu vlastnili alespoň 5 let. V případě dědictví se lhůta zkracuje o dobu, po kterou ji vlastnil předchozí majitel v linii přímé (prarodiče, rodiče, děti) či manžel. Osvobození však neplatí, pokud prodávaná nemovitost je nebo 5 let před prodejem byla zařazena do obchodního majetku.

https://www.hypoindex.cz/tiskove-zpravy/odbornici-radi-dan-z-prijmu-z-prodeje-nemovitosti-nemusite-platit-v-peti-pripadech/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru