Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nájem bytu + odmítnutí poslat Nájemní smlouvu předem + Pojištění ?

Sháním pronájem bytu a momentálně jsem narazil na něco co mě trochu překvapilo. Věděl jsem "nějak" že to exituje ale nájem jsou teď nějakou dobu nehledal takže jsem na to "pozapoměl" a byl poněkud "překvapen" (spíše nemile).

Jednak mi realitní makléř při prohlídce bytu na mou otázku odpověděl, že nájemní smlouvu předem neposílá (abych si ji mohl v klidu doma přečíst) a že přečíst si ji budu moci až před podpisem někde u nich v kanceláři. Už jsem se s tímto kdysi setkal (roky dozadu), chlap teď (jako baba roky předtím) mi defakto řekli, že se jim stalo, že to kdysi posílali a pak to někdo používal "pro svoji" potřebu (jako další realiták asi)... A že s tím měli náklady oni sami (a teď toho někdo jiný zdarma využívá- tak jsem to pochopil). Baba mi před rokama řekla to stejné defakto, slovy: "..že je to součásti jejich "Know how" "- doteď z toho mám legraci... Blbá nájemní smlouva, co může stát tak max 10 K Kč u právníka, je jejich "know how" kterou mají strach aby nezratily... LOL Mě to už tenkrát (jako teď znovu) přišlo jako strašná blbost a jen výmluva pro nějaký jiný důvod... (něco ve smlouvě není úplně dobré a oni nechtějí aby si to klient doma v klidu nastudoval a zjistil)... Je to jen moje paranoia nebo je to legitimní důvod proč neposkytnout nájemní smlouv ke klidnému přečtení doma předem...? Podotýkám taky že ve (více) jiných případech mi jiní makléři v pohodě nájemní smlouvu předem na mail bezproblémů poslali... Tito dva odmítly (a možná ještě někdo jiný někdy někde odmítl ale už si neamatuju)... Je to divné a mám čekat "zradu" nebo to divné není- taková "hloupá výmluva" pro neposkytnutí nájemní smlouvy předem?

Druhý dotaz - Ve smlouvě říkal (na moji otázku jestli tam není teda nějaký problém) že tam mají jen povinost nájemce sjednat si pojištění (z "nestandardnějších" prvků smlouvy). Předpokládám že jde jen o pojištění odpovědnosti? Pojištění nemovitosti snad má majitel bytu sám sjednáno a jestli si udělám pojistění domácnosti na vlastní věci co budu mít v bytě je snad jen na mě. Takže tím "pojištěním" realiták myslel jen "pojištění odpovědnosti" s plněním pro 3 . stranu (kdybych třeba omylem vytopil sousedy). A toto pojištění pak stojí jen okolo cca 100 Kč měsíčně navíc. Správně?

(Byt je nevybaven, jen kuchynská linka a sporák)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A po podpisu smlouvy už to přestane být součástí jejich "nouhau"? Po podpisu už to nikdo nemůže okop… nový
Wikan 08.09.2020 18:11
Wikan
Normálně přijď na jednání s nima, smlouvu si vem do ruky a dveřmi odejdi style catch me if you can.… poslední
TNT 14.09.2020 18:17
TNT

Normálně přijď na jednání s nima, smlouvu si vem do ruky a dveřmi odejdi style catch me if you can.
Nebo si řekni o soukromí a všechno si ofoť, nebo rovnou na férovku to udělat před nimi. OCR programem si to převedeš do texťáku.
Nebo si zapni dopředu skrytý diktafon, nahrávání hovoru mikrofonem telefonu v kapse a smlouvu nahlas čti. Převedení z řeči do textu je náročnější, ale taky to jde automatizovat. ;-)
To jsou jen nápady, kdybys měl čas z nich vytřískat informace, protože pak se dozvíš z dokumentů v čem je ten háček, proč to tak dělají.
K tomu pojištění, taky je dobrý být pohotový a jít jim naproti a tvrdit, že to pojištění člověk už má, a že ho nepotřebuje. Pak z nich může něco vypadnout mimo standardní konverzaci. Můžou se taky živit prodejem pojištění nic neobvyklého.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru