Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno FIO - mínus 10 euro

Dobrý den,

pár let už mám učet u FIO. Při zřizovaní mi zařídili i učet v Eurech. Nikdy jsem jej nepoužil. Teď se mi u něj objevilo -10EURO. Přitom jsem s ním nijak nedisponoval.
Mám to nějak řešit? Doplatit. To je za vedení učtu? Nebo to je jenom nějaké jejich nastavení. Stejně tak jako u učtu v Kč nemůžu disponovat 100Kč? Děkuji.

[89098-1-png]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Všimni si, že i na běžném účtě se liší zůstatek disponibilního a běžného zůstatku. Značí, že minimál…
L-Core 01.02.2020 19:10
L-Core
Tak to by mělo znamenat, že jim nic nedlužím. :) nový
idefix80 03.02.2020 08:44
idefix80
Dlžíš - tých 10€. Aby si bol v obraze - pokiaľ rušíš účet, za zrušenie účtu je poplatok. V tvojom pr… nový
yYy 04.02.2020 09:46
yYy
Na Slovensku se za zrušení účtu platí? V ČR je to zdarma. nový
Wikan 04.02.2020 10:05
Wikan
Ve FIO je v ČR těch 100 korun na účtu vratná záloha. nový
Karel04 04.02.2020 11:48
Karel04
Podle toho, co mi říkal pán za přepážkou je to úplně jedno. Teda pokud nechci platební kartu, ta se… poslední
ml1 04.02.2020 13:13
ml1

Dlžíš - tých 10€.
Aby si bol v obraze - pokiaľ rušíš účet, za zrušenie účtu je poplatok. V tvojom prípade 100Kč a 10€. T.z. - pri zrušení účtu máš dve možnosti - vybrať KOMPLET všetko, ale potom zaplatíš ten poplatok dodatočne, alebo zrušíš, vyberieš, poplatok sa odpočíta toho povinného zostatku a čo po odpočítaní poplatku sa vyplatí aj zostatok.
Pretože máš účet vedený v dvoch menách - korunový a €urový - berie sa to ako dva účty, pod jedným číslom účtu klienta.

Podle toho, co mi říkal pán za přepážkou je to úplně jedno. Teda pokud nechci platební kartu, ta se nezačne vyrábět dřív, než je na účtu minimální zůstatek (což platí i o korunách a dalších měnách). Tak mi to řikal, když jsem se při zakládání účtu ptal na to, kolik mám času na složení toho minimálního zůstatku (čekal jsem odpověď typu týden, měsíc...). (Protože jsem ale chtěl kartu co nejdřív, tak jsem tam neprodleně z korunového účtu těch 10€ převedl za jejich kurz, abych to urychlil než oběhám směnárny a vyměnim potřebné valuty.)

V podmínkách se píše, že je povinností klienta udržovat na účtu alespoň minimální zůstatek, ale asi to až tak nehrotí. A pokud tam neni, tak kartu zablokujou, teda podle toho, co se tam píše.

Jinak euroúčet se hodí, třeba při platbě v zahraničí v eurozóně, přecejenom pokud člověk oběhne (v praze) václavák a jeho blízké okolí, získá eura za cenu blízkou středu čnb, k tomu 0.5% poplatku za vklad eur (min. 3€ max 10€), i s tím to pořád vyjde levnějc než devizový přepočet. Nebo i v ČR při platbě online, což spíš, protože když v zahraničí vím, že mám eura draho, tak platím hotově, ale plaťte hotově německé poště (by mě zajímalo za kolik desetiletí začne čp prodávat známky online) nebo rakouským drahám (tady jsou už české ne podobné úrovni) nebo kterémukoliv jinému e-shopu. Jak byl nedávno ten nárůst, tak se mi na slovensku docela hodilo, že mi na účtu leží eura za nižší cenu (zrovna když jsem tam jel, tak se to blížilo ke 26, takže jsem si skoro nic nevyměnil (jen na suvenýry a pod.) a spolehal jsem se, že budu větší částky jako ubytování platit kartou, což jsem taky dělal).

Disponibilní zůstatek je snížený nejen o minimum (100 Kč, 10 €, 10 $ atd.) ale i o nezaúčtované transakce, které jsou v běžném zůstatku. Takže když koukám, co mám na účtu (v příloze), tak je to docela zajímavé, protože ten účet docela používám, ne tolik jako ten český, ale několikrát do roka (naposledy před pár dny, což jsou ty nezaúčtované položky) tam nějaký pohyb mám. Akorát neumim strčit obrázek do textu.

Doplatit by znamenalo dát tam aspoň 600 € (kvůli poplatku, který je min 3 €) nebo si udělat výlet na slovenskou pobočku, kde je vklad eur zadarmo, protože to neni cizí měna (je tam pro změnu poplatek za vklad korun). Nebo teda převést z korunového účtu. Nebo ten účet zrušit.

Nevzpomínám si, že bych někdy viděl záporné číslo u disponibilního zůstatku (však je to i nesmysl, není možné disponovat méně než nulou), ale měl jsem prázdný účet jenom chvíli. Spíš si myslím, že něco někdo přeprogramoval a je to jen otázka (jiného) zobrazení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru