Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Dávka v nezamestnanosti TPP a S.R.O

Dobrý deň, mám na vás jednu otázku s ktorou si neviem dať rady. 4 roky som zamestnaný na TPP a od nového mesiaca sa mení majiteľ spoločnosti a tým pádom sa zmení sídlo spoločnosti o cca 100 km ďalej. Nový zamestnávateľ mi musí dať podpísať dodatok ku zmluve, ktorú ja nebudem akceptovať. Tým pádom dostanem výpoveď. Pred časom sme sa s priateľkou rozhodli založiť si S.R.O, ktorá do dnešného dňa nieje zapísaná (čakáme na zapísanie súdom už cca 2 mesiace).V spoločnosti budem jediný konateľ ale bez nároku na mzdu. A teraz príde otázka na vás. Budem mať nárok na dávku v nezamestnanosti ?

Předmět Autor Datum
Co tak sa ist spytat na urad prace? Nie nemusis, zistil som to za teba;o). Podľa § 5 ods. 1 písm. a…
fleg 29.01.2020 12:23
fleg
Tak asi som to trošku zle vysvetlil. Články už mám prečítané všetky čo som na internete našiel, poro… nový
Michal9210 29.01.2020 12:47
Michal9210
Při změně sídla společnosti vám nikdo žádný dodatek nemusí dávat podepsat. To se týká jen místa výko… nový
karel 29.01.2020 12:58
karel
Nechapem co riesis. Pokial nie si konatelom mas pravo na davku, ak sa nim stanes pravo ti zanika. Ci… poslední
fleg 30.01.2020 19:57
fleg

Co tak sa ist spytat na urad prace?
Nie nemusis, zistil som to za teba;o).

Podľa § 5 ods. 1 písm. a) zákona o službách zamestnanosti je samostatne zárobkovo činná osoba definovaná ako fyzická osoba, ktorá je spoločníkom verejnej obchodnej spoločnosti, komanditnej spoločnosti alebo spoločnosti s ručením obmedzeným, konateľom alebo členom dozornej rady spoločnosti s ručením obmedzeným, členom predstavenstva alebo dozornej rady akciovej spoločnosti alebo jednoduchej spoločnosti na akcie alebo prokuristom podľa osobitného predpisu.

Z uvedeného teda vyplýva, že spoločník s.r.o. a konateľ s.r.o. nemajú nárok na podporu v nezamestnanosti, nakoľko nemôžu byť zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie, z dôvodu, že sa považujú za samostatne zárobkovo činnú osobu.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-odvody/spolocnik-konatel-sro-podpora-v-nezamestnanosti © Podnikajte.sk

Tak asi som to trošku zle vysvetlil.
Články už mám prečítané všetky čo som na internete našiel, porozumel som tomu že konateľ nemá nárok na podporu v nezamestnanosti. Ale môj problém je trošku iný. Nakoľko firma mení majiteľa od 1.2.2020 ja dostanem výpoveď ku 1.2.2020 ale S.R.O mi zapísaná ku tomuto dátumu nebude takže idem na úrad práce a požiadam o dávku v nezamestnanosti. Na konci mesiaca mi zapíšu S.R.O a tým pádom budem automaticky braný ako samostatne zárobkovo činná osoba vyhodia ma automaticky z úradu práce a dávku budem musieť vrátiť ?

Riešim takýto problém prvý krát a neviem či si niekedy bol na úrade práce ale ja som sa tam informovať bol a dostať od nich nejaké relevantné informácie je priam zázrak.

Nechapem co riesis. Pokial nie si konatelom mas pravo na davku, ak sa nim stanes pravo ti zanika.
Ci ta vyhodia automaticky zalezi od toho ako vedia komunikovat medzi sebou jednotlive ministerstva. Podla mna skor nie ako ano.
To vak nevylucuje fakt, ze na to niekto po rokoch pride a budu to od teba vymahat spatne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru