Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "Nouzový fond"

Dobrý den,

v současné době přemýšlím, že bych si založil nějaký účet či jiný finanční produkt, kam bych měsíčně odváděl určitou částku (nejspíš v řádu stokorun) a který by mi sloužil v případě nutnosti (náhlá životní situace, nemoc, atd.). Prostě jakýsi nouzový fond... Bohužel se v té nepřehledné nabídce finančních produktů moc neorientuji, proto nevím, co vybrat. Spořicí účet? Termínovaný vklad? Nějaké jiné alternativy? Mým hlavním cílem by samozřejmě bylo ty peníze co nejvíce ochránit před inflací. Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám k běžnýmu účtu ještě spořící účet. Oboje přístupný přes internetový bankovnictví. Peníze z jedno…
Prasak 25.12.2019 20:08
Prasak
Na termínovaných vkladech není o moc víc než na spořicích, často ani to ne. Navíc, peníze nejsou pou… nový
L-Core 27.12.2019 08:40
L-Core
ty peníze co nejvíce ochránit před inflací Dnes jedině stavební spoření (s garancí pojištění vkladů… nový
L-Core 27.12.2019 08:43
L-Core
Děkuji za všechny odpovědi, samozřejmě vím, že ten pravidelný vklad v rámci stokorun je dost málo, a… poslední
tade 27.12.2019 11:47
tade

Mám k běžnýmu účtu ještě spořící účet. Oboje přístupný přes internetový bankovnictví. Peníze z jednoho účtu na druhý jsou převedeny během minuty, zpátky taky. Sice úročení tam je prakticky nula nula prd, ale mám to oddělený a jako rezervní zálohu. Nějaký zhodnocení 1 - 2 % mě nezachrání, důležitější je okamžitá dostupnost v případě potřeby.
Cokoliv, co by ti mělo vynést více (alespoň na úroveň inflace), tak není dostupné hned (termínované vklady, investice).

Na termínovaných vkladech není o moc víc než na spořicích, často ani to ne. Navíc, peníze nejsou použitelné.

Nejlepší termíňák má myslím Creditas, 3,1%, ale na deset let. Musel bych být padlý na hlavu, abych to tam dal. Vše mám na spořácích, v případě potřeby (změny sazeb úroků) operativně přesouvám. Teď: Moneta 2% do mega (staré účty, nové mají míň), Creditas 1,8% neomezeně (od 1.1.2020 1,6%), Trinity do 5/2020 1,58%.

Očekávám pěknou krizičku, peníze potřebuji mít v pohotovosti a ne někde uvázané.

ty peníze co nejvíce ochránit před inflací

Dnes jedině stavební spoření (s garancí pojištění vkladů), ale to nesplňuje podmínku operativnosti, je to na 6 let. Nic jiného neexistuje, je-li inflace 2-3%.

Netuším, kolik ti je, co děláš, jaké máš příjmy, ale "několik stokorun měsíčně" (dejme tomu do 10k ročně) je na vytvoření toho "polštáře" dost málo. Respektive, bude to trvat řadu let, než bude stát za to (říká se že by to mělo být ve výši 3-6 měsíčních příjmů).

Děkuji za všechny odpovědi, samozřejmě vím, že ten pravidelný vklad v rámci stokorun je dost málo, ale nic jiného mi bohužel nezbývá. Považuji to za lepší řešení než nechat ty peníze na běžném účtě (při inflaci 2-3 % ročně). Nejspíš si tedy založím spořicí účet u Creditas. Vyřešeno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru