Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím jak slovenské banky, ale české to mají nevýhodné. Respektive hlavně v tom smyslu, že pokud se…
ml1 08.11.2019 11:06
ml1
Pokud je potřeba vyměnit Kč na cizí měnu či naopak, existují i jiné možnosti než nevýhodné běžné slu… poslední
L-Core 08.11.2019 14:36
L-Core

Nevím jak slovenské banky, ale české to mají nevýhodné. Respektive hlavně v tom smyslu, že pokud se projdete po okolí Václaváku v Praze (předpokládám i v jiných velkých městech) nakoupíte valuty levněji než máte od banky devizy. Já jsem si třeba kvůli tomu založil účet v eurech a i s půlprocentním poplatkem za vklad valut jsem pořád hluboko pod kurzem banky (na každém euru to dělá necelou korunu). Záleží na částce, kolik to udělá, jestli to za tu námahu stojí, když jsem platil naposledy jízdenky na dovolenou dělalo to nějakých €300 tak to za to stálo, ale hlavně jsem nemusel čekat, než se banka rozhodne to definitivně zaúčtovat, abych věděl, kolik to bude stát.
Tak se podívejte, za kolik vaše banka prodává koruny (kurz devizy prodej) a za kolik je seženete ve směnárně, jestli to bude mít nějakej přínos.
To co říkám platí o směně korun na eura a dolary a možná další běžné měny (minimálně ještě libry), sehnat třeba maďarské forinty nebo polské złoté za nižší kurz než má banka je trochu horší (exotičtější měny si ani nechci domýšlet, ale tam to s tím přepočtem asi ani u karty nebude tak jednoduché), až příště pojedu do oněch zemí, asi tam normálně vyberu z bankomatu (když jsou teď ty výběry v zahraničí zadarmo, respektive u mojí banky jeden výběr v měsíci což mi bohatě stačí, kdyby ne, stačí si založit další účet a mám výběry dva). Předpokládám, že na slovensku patří české koruny jakožto měna sousedů také k běžným měnám, na druhou stranu to by mohl být u nás polský złoty a neni tomu tak (nakonec jsem ho sehnal za rovných 6 korun v době, kdy ho banka měla za 6.05 ale při 200zł to udělalo 10 korun, takže to považuju za naprosto zbytečně vynaloženou námahu).

Jo a DDC s díky odmítnout, před autorizací platby se podívat jestli je to opravdu v CZK. Setkal jsem se s tím zatím pouze jednou, na slovensku, vysvětlil jsem prodavačovi, že karta je v eurech a převod na CZK nemá smysl, tak jsem ani nestačil postřehnout přepočet, který byl navíc v dost blbém tvaru něco jako 1CZK=0.035088 EUR což když jsem si později přepočítal na obvyklý u nás používaný tvar vyšlo mi euro za 28.50, tedy naprostá příšernost (banka měla za 26.50, směnárna za 25.90) i kdyby ta karta byla ke korunovému účtu. Hned mi došlo, proč se prodavač tak šibalsky usmíval, většinou když nabízím na výběr, obchody preferujou hotovost a nebo že je jim to jedno; tady bylo vidět jeho skryté přání (ale neřekl na rovinu, zaplaťte kartou, třeba přehlédnete DDC a já budu mít procenta z toho, o kolik vás oberu).

Pokud je potřeba vyměnit Kč na cizí měnu či naopak, existují i jiné možnosti než nevýhodné běžné služby směnárny či banky. Od toho je tu třeba tohle: https://smena.ihned.cz/ (jasně, nejde to použít třeba pro 500$). Při směně nad ekvivalent 10k€ je rozdíl od ČNB střed naprosto minimální. Ale i banky dokážou klientovi směnit peníze podobně výhodně - ovšem zdaleka ne každému a ne malé částky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru