Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Předvánoční zdražování

Ahoj,

máte vypozorované, jak před vánocemi zdražují počítačové komponenty? U mně by šlo o procesor, ram a desku.
Je všeobecně v počítačovém odvětví nějaké stále kolísání cen? Třeba že v létě jsou komponenty za nejmín a o vánocích jsou nejdražší?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dlouhá léta bývala nejvhodnější doba mezi únorem a červnem. O prázdninách začínalo nenápadné zdražov…
ml1 16.09.2019 13:52
ml1
Máš tam zajímavá čísla. Kde dnes koupíš euro za 24,90? I ČNB střed je skoro o korunu víc... ledaže… nový
L-Core 16.09.2019 20:37
L-Core
Ovšem mělo to být 25.90 (stejně tak všechny ostatní 24 měly být 25), sypu si popel na hlavu, myslím… poslední
ml1 10.10.2019 11:58
ml1

Dlouhá léta bývala nejvhodnější doba mezi únorem a červnem. O prázdninách začínalo nenápadné zdražování, které do Vánoc nabíralo na obrátkách a poté co skončily lednové "slevy" se ceny vracely postupně do normálu. Tak to chodívalo dlouhá léta, ale za prvé jsem to teď moc nesledoval a za druhé mi přijde, že to je jinak, asi je to dané i jinými parametry (vývoj poptávky, devizových kurzů a podobně). Přišlo mi, žer snad kromě HDD jsou počítačové komponenty dražší, než jsem byl zvyklý. Poslední počítač jsem stavěl před 6 lety a tehdy jsem v listopadu narazil na ceny, jaké se od té doby neopakovaly (nějaké slevové tornádo, plus paměti stály polovičku toho, co potom a už se to nevrátilo (prý v důsledku cenové války zkrachovalo několik výrobců), prostě jsem do toho praštil včas, ale to můžu hodnotit až zpětně, to tehdy nikdo nevěděl).
Je to asi jako ptát se na kurz eura, tam to taky dlouho bylo tak, že od února, března klesal mírně a v červnu padal (tím jak sem přijíždí cizinci a nabídka tak převyšuje poptávku) aby se pak od října vracel tam, kde byl, ale zase je to poslední roky jinak (i kvůli intervencím, díky kterým je korun nadbytek prý minimálně na 10 let dopředu). V únoru jsem kupoval eura za 24.55-24.65 a myslel jsem si, jak je kupuju draho (ale co se dalo dělat, zlevněné jízdné na dovolenou je k dispozici jen chvíli, a pořád to bylo o korunu míň, než za kolik bych měl eura od banky, kdybych platil z korunového účtu), no a dneska máme 24.90. Ale mikdo nikomu nezaručí, že třeba za měsíc nebude stát 24.20 nebo klidně 27.-- když někomu zase rupne v bedně jako před lety.
Prostě bral bych co je, přiměčeně rozpočtu, jinak to nekoupíte nikdy.

Ovšem mělo to být 25.90 (stejně tak všechny ostatní 24 měly být 25), sypu si popel na hlavu, myslím na haléře a zapomínám na koruny. Euro je pořád ke 26 a nevypadá, že by se to mělo zlepšit, ale nejsem ani spekulant (to bych přišel o kalhoty) ani směnárník (i když zrovna přehrabovat se v penězích všech možných měn by mě docela bavilo). Ale když vidím ty sazby některých směnáren, tak by tohle bylo pořád pro toho turistu ještě dost dobré (byla by to provize jen cca 4%) a nemyslím jen ty patnáctikorunové (kdo může dobrovolně prodat euro za 15 korun).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru