Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozměnění bankovek

Dobrý den,
prosím má v ČR nějaká finanční instituce povinnost rozměnit třeba 20 000,-Kč na bankovky menší nominální hodnoty (100,200,500Kč) zdarma bez poplatku?
Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Česká národní banka. nový
nerady 10.06.2019 18:53
nerady
Do 50 nebo 100 kusů (teď přesně nevím tohle se furt mění) jedné nominální hodnoty jedním člověkem de… poslední
ml1 11.06.2019 18:07
ml1

Do 50 nebo 100 kusů (teď přesně nevím tohle se furt mění) jedné nominální hodnoty jedním člověkem denně by to měla provést libovolná banka s pokladnou zadarmo. Prakticky jde jen o to, že šáhnou do regálu pro balíček bankovek (bývají po 100 kusech), možná je jen přepočítají pro jistotu, ale znáte to, jednoduché věci se dají zkomplikovat a zpoplatnit stejně lehce jako ty složité.
KB byla dřív naprosto bez problémů, tím že byla prodlouženou rukou čnb (to skončilo někdy na přelomu tisíciletí). Když jsem naposledy potřeboval drobné mince, vysvětlil jsem pokladní, že potřebuju tolik a tolik, jestli mám přijít dvakrát (spíš třikrát) aby mi podvakrát odpočítala max 50 mincí ze sáčku (mají je po 100 kusech). Nemusel jsem chodit dvakrát.
S tou čnb nevím, tam jsou na vstupu větší kontroly jak na letišti. Tam by to určitě zvládli, jde o to, jestli to dělají i pro občany nebo jen pro banky, pokud ji máte někde blízko (po republice je jen 7 poboček), můžete zkusit a třeba i sdělit výsledek. Když jsem tam naposledy nesl papírové padesátikoruny nebo co to kdo v mém okolí vyhrabal (zákeřná je dvoustovnka bez symbolu, zepředu se nijak nepozná), tak tam přede mnou nějaký člověk bral ranec peněz (velké igelitové pytle snad po deseti tisíci kusech), ale nevím co byl zač, jestli přinesl, to musel být snad milion, z ulice (myslím tím jako normální občan jako já nebo vy) nebo jestli měl s nima nějakou rámcovou smlouvu.

Teď ještě nevím, nějak se vyvíjelo to jestli se počítá každá hodnota zvlášť nebo dohromady, mám pocit, že teď zrovna je to dohromady a do 100 kusů, předtím to bylo zvlášť a 50 kusů od každé hodnoty.

Zkusil bych nejdřív u své banky, třeba jako klientovi to poskytnou nad rámec zákonné povinnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru