Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prodej aut a zdanění

Zdravím, chtěl bych si při práci přivydělávat občasným prodejem aut, nějaké výhodně koupím, opravím a prodám dál. V autech se vyzám takže to pro mě není problém, ale vůbec netuším jak je to s případným zdaněním, nebo zdali bych pro to potřeboval rovnou živnostenský list? Řekněme že bych prodal třeba 8 aut za rok.
Auto bych měl po koupi napsané na sebe a poté zase přepsal na nového majitele, pokud auto nemám déle jak rok má se to prý uvádět v daňovém přiznání. Pokud bych prodal těch 8 aut za rok, stačí poté rozdíl mezi kupní a prodejní cenou uvést v daňovém přiznání jako ostatní příjem a zdanit 15%, nebo je to jinak? Díky za případné rady!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jelikož to hodláš dělat na kšeft (a financům bys těžko namluvil, že prostě jen rád střídáš auta), bu…
Prasak 06.04.2019 18:46
Prasak
+ registrace k daním (vč. DPH a silniční daně), socko, zdravko, daňová evidence…
L-Core 06.04.2019 21:21
L-Core
Silniční daň potřebuješ, pokud budeš mít auto a používat je k podnikání. Nebo se pletu?
Jan Fiala 07.04.2019 10:04
Jan Fiala
Psal, že bude auta přepisovat na sebe. Pokud zároveň podniká, ze všech firemních aut bude SD odvádět…
L-Core 07.04.2019 11:26
L-Core
Chceš říct, že pokud jsem jako fyzická osoba podnikatel, mám na sebe (ne na firmu) napsané auto, kte…
Jan Fiala 07.04.2019 15:50
Jan Fiala
Ne, pokud je napsáno na r.č. a ne na IČO a pokud je nepoužíváš k podnikání, nevykazuješ na něj v úče… nový
L-Core 08.04.2019 15:09
L-Core
Podla mna ma pravdu JaFi, pretoze je rozdiel mat pisane auto na seba ako fyzicku osobu nepodnikatela…
fleg 08.04.2019 10:45
fleg
To je pravda, ale náš tazatel nebude nepodnikatel. A sám psal, že auta bude na sebe (= tedy na firmu… nový
L-Core 08.04.2019 15:18
L-Core
Bavime sa o predaji 10 aut za rok...to uz vykazuje znamky podnikania, preto predpokladam, ze pri rak… poslední
fleg 08.04.2019 21:04
fleg

Psal, že bude auta přepisovat na sebe. Pokud zároveň podniká, ze všech firemních aut bude SD odvádět. Je jedno, jestli s ním jezdí nebo ne. Pokud by kupoval nepojízdné vraky bez značek a zázrakem je předělával na auta po důchodci z Německa, pak z těch vraků bez papírů by daň neplatil.

Pokud to bude fungovat tak, že třeba 1.2. koupí auto za 150.000, přihlásí jen na sebe, bude následně vylepšovat, pulírovat, a 31.5. najde kořena, kterému to prodá za 180.000, za 4 měsíce bude muset SD platit. Pokud by k přepisu na něj nedošlo - například já bych mu staré auto svěřil, aby jej zrenovoval a sehnal kupce, pak by SD platit nemusel. Kupující by vysázel 180, já bych dostal 150 a přepsal bych auto rovnou na toho kupujícího. On by pak byl jen opravář a zprostředkovatel prodeje, za co by měl těch 30k.

Podla mna ma pravdu JaFi, pretoze je rozdiel mat pisane auto na seba ako fyzicku osobu nepodnikatela a pisane na seba ako SZCO.
Ja mozem mat kludne dve auta, jednu pisane na "firmu"cize vedene v majetku a vlastnikom som ja SZCO s ICO, platim cestnu dan, mozem si davat prevadzku do nakladov atd...druhe auto vlastnim ako sukromna osoba nepodnikatel a cestnu dan neplatim.
Samozrejme ak chcem to auto predat dalej musel by som najprv spravit zmluvu sam so sebou a predat si ho na ICO a az nasledne ho mozem predat cez SZCO.

To je pravda, ale náš tazatel nebude nepodnikatel. A sám psal, že auta bude na sebe (= tedy na firmu, protože 8 ročně) přepisovat, opravovat a dál prodávat. V tom případě bude SD platit.

Samozrejme ak chcem to auto predat dalej musel by som najprv spravit zmluvu sam so sebou a predat si ho na ICO a az nasledne ho mozem predat cez SZCO.

??
Na Slovensku nemůže fyzická osoba nepodnikatel prodat auto jiné fyzické osobě? Ten přepis na firmu se mi zdá naprosto zbytečná komplikace. A smlouvu sám se sebou (občan vs. tatáž fyzická podnikající osoba) v ČR neuděláš, ty bys akorát mohl auto vložit do majetku podnikající FO.

-----
Ale dohadujeme se tu zbytečně, myš plyš nereaguje…

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru