Předmět Autor Datum
11 % z hrubé mzdy celkem.
Wikan 05.02.2019 17:07
Wikan
Zdravotní pojištění: 868 Kč Sociální pojištění: 601 Kč Daň z příjmu: 614 Kč (pokud jste u zaměstnava…
ivzez 06.02.2019 02:30
ivzez
Minimální mzda… takže děláš tu nejobyčejnější (z hlediska složitosti "nejpodřadnější") práci? Protož… poslední
L-Core 06.02.2019 06:55
L-Core

Minimální mzda… takže děláš tu nejobyčejnější (z hlediska složitosti "nejpodřadnější") práci? Protože minimální mzdu (dnes 13.350) může dostávat opravdu jen málokdo, napadá mě například umývač nádobí, nosič kufrů. I například servírka v hospodě, inkasující peníze od hostů, musí mít minimálně 16.280.

Je rozdíl mezi státem vyhlášenou minimální mzdou a tzv. zaručenou mzdou (podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávaných prací).

Zvyšování minimální mzdy (poslední dobou docela výrazné) je solidním nástrojem pro boj s výplatami bokem bez papíru, bez daní a odvodů. Snižuje se tak část mzdy, vyplácená načerno. Za minimum nikdo nedělá - když pan "podnikatel" "musí" zaměstnanci oficiálně vykázat o 1500 více, o to méně mu dá bokem. A samozřejmě zuří, jak ho Babiš odírá.

Zaměstnanec, který bere velkou část výplaty na černo, jednou prozře (stačí těžký úraz, a následnou malou nemocenskou či invalidní důchod; myslíš že takovému bude pak pan "podnikatel" něco bokem doplácet?). Pak už bude pozdě. Pochopil bych to v době krize a vysoké zaměstnanosti - ale dnes? Na takového zaměstnavatele bych se zvysoka vy..víš co.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru