Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Indexace pojištění

Co přesně má znamenat ta indexace pojistného?

Indexaci už jsem podruhé odmítl a platím pouze sjednanou cenu. Osobně to vidím jako "nevinné okrádání" zákazníka. Nevidím jediný důvod, proč bych měl každý rok platit čím dál víc. Samozřejmě chápu, že tou indexací by pojišťovna i více vyplatila, ale myslím, že to stačí tak, jak to bylo sjednáno. Marketing?

Ještě otázka. Už to budou 3 roky, co mám sám na sebe úrazové pojištění (předtím to bylo rodinné s rodiči) a pravděpodobně se to chystám zrušit, protože se mi to zdá zbytečné. Vrátí mi pojišťovna peníze, které jsem za ty 3 roky zaplatil, když jsem za tu dobu po pojišťovně žádné úrazné nechtěl?

Předmět Autor Datum
Ještě otázka. Už to budou 3 roky, co mám sám na sebe úrazové pojištění (předtím to bylo rodinné s ro…
Jan Fiala 14.08.2018 06:59
Jan Fiala
A šlo by pojišťovnu takzvaně podojit a pak pojistku zrušit?
xn 14.08.2018 07:16
xn
Šlo. Říká se tomu pojistný podvod a obvykle se za to chodí do vězení.
Wikan 14.08.2018 08:47
Wikan
Mrkl jsem se do podmínek a našel jsem toto: "Pojistitel má právo na pojistné za dobu trvání pojištěn…
xn 26.08.2018 16:23
xn
Pokud pojištění zaniklo odstoupením od pojistné smlouvy podle § 2808 Netýká se to libovolného odsto… poslední
Wikan 26.08.2018 18:08
Wikan
I mne oslovila agentka ČS a nabízela indexaci pojistky chaty. Po asi 30ti minutách bylo evidentně ja…
forestek 14.08.2018 07:36
forestek
Vydržet se 30 minut bavit s někým o ničem. To chce buď hodně odvahy nebo naprostou neúctu a pohrdání…
Araneus84 14.08.2018 10:48
Araneus84
Agenti mají výdrž,jsou na to perfektně školeni. Vyhýbej se jim.
forestek 14.08.2018 14:44
forestek

Ještě otázka. Už to budou 3 roky, co mám sám na sebe úrazové pojištění (předtím to bylo rodinné s rodiči) a pravděpodobně se to chystám zrušit, protože se mi to zdá zbytečné. Vrátí mi pojišťovna peníze, které jsem za ty 3 roky zaplatil, když jsem za tu dobu po pojišťovně žádné úrazné nechtěl?

Ne, nevrátí. Pojišťuješ se pro případ, že se ti něco stane. Pokud se nic nestane, vydělává pojišťovna. Pokud se ti stane něco vážného, pojišťovna vyplatí mnohem víc peněz, než jsi dal na pojistném.

Mrkl jsem se do podmínek a našel jsem toto:
"Pojistitel má právo na pojistné za dobu trvání pojištění. Zanikne-li pojištění v důsledku pojistné události, náleží pojistiteli pojistné do konce pojistného období, v němž pojistná událost nastala; jednorázové pojistné náleží pojistiteli celé."

A hned pod tím v dalším odstavci ještě:
"Pokud pojištění zaniklo odstoupením od pojistné smlouvy podle § 2808, tato smlouva se od počátku ruší. Pojistitel je povinen nejpozději ve lhůtě do 14 dnů ode dne odstoupení od pojistné smlouvy, nahradit zaplacené pojistné, od kterého se odečte to, co již z pojištění plnil. V případě odstoupení pojistitele se od zaplaceného pojistného odečítají i náklady spojené se vznikem a správou pojištění.

Pojistník nebo pojištěný, který není současně pojistníkem, popřípadě obmyšlený, je ve stejné lhůtě jako pojistitel povinen pojistiteli vrátit částku vyplaceného pojistného plnění, která přesahuje výši zaplaceného pojistného."

Jak tedy mám chápat vrácení nebo nevrácení?

__________
A ještě by mě jen tak pro zajímavost:
1. Indexace je u všech pojišťoven?
2. Dá se ta indexace odmítat po celou dobu trvání pojistky?

I mne oslovila agentka ČS a nabízela indexaci pojistky chaty. Po asi 30ti minutách bylo evidentně jasné,že jí šlo o zvýšení platby a až jsem ji asi 5x za tu dobu odpovídal " ne,nechci zvýšit hodnotu majetku na tři miliony,když chata má cenu tak cca 400 tis." jsme to nechali jak to bylo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru