Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je bezpečné investovat do digitální měny?

Hele, ona opravdu hranice mezi investicí a spekulací není nijak jednoznačně radikální, dokonce investice a spekulace na sebe může plynule navazovat. A také tu hranici mohou různí lidé (s různými schopnostmi) mít "posunutou".

Existují "krajní" varianty, např. u státních dluhopisů:
1) Mám milión, půjčím je našemu státu, třeba formou protiinflačních dluhopisů (výnos = inflace) . Sice nic moc nevydělám, ale také neztratím a riziko je naprosto minimální.
2) Mám milión, půjčím jednomu konkrétnímu jihoamerickému státu, který mi slíbí 100% p.a.
No a spousta možností mezi tím.

Celkem pěkně to je vidět třeba u Zonky (lidé půjčují lidem). Bonitní zájemci o půjčku platí kolem 3% úrok, zoufalci až někde kolem 17(?)%. Samozřejmě tobě jako věřiteli s vyšším úrokem roste riziko, že už své peníze neuvidíš; abys riziko minimalizoval, musíš své portfolio hodně diverzifikovat. Nemám přehled, ale bylo by zajímavé vědět, kolik % těch nejrizikovějších půjček není řádně spláceno - pak by se dalo odhadnout, jak na tom je člověk, který půjčí třeba deseti takovým lidem po tisícovce.

Spořicí účet v bance není spekulace, vždyť v každém okamžiku víš, kolik a kdy vyděláš. Činnost na burze (cílený nákup/prodej akcií) z tvého úhlu pohledu neinsidera je pak spekulace, protože opravdu netušíš, co bude. Ještě výrazněji v případě binárních opcí, to je prostě házení mincí, panna vs. orel.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny