Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je bezpečné investovat do digitální měny?

Ty si bohužel opravdu pleteš investici a spekulaci, kromě toho máš velmi pravděpodobně poměrně špatnou finanční gramotnost.

1. Nejde o to, že BTC "spadne na nulu" (to se asi nestane), ale o to, že jeho cena poklesne pod cenu, za kterou jsi nakoupil (a ty tím proděláš). Hodnota BTC je teoreticky dána energií a HW, které byly potřeba k jeho vytěžení, ale obecně taková "hodnota" neznamená nic, protože nedává žádný smysl. Je to podobné, jako u filatelie a drahých unikátů - jejich reálná cena se neodvozuje od výrobní ceny nebo hodnoty materiálu, ale na základě unikátnosti. A samozřejmě platí v úzkém okruhu "postižených" - běžná stařenka z ukrajinského venkova ti za modrého Mauritia nedá ani 5 vajec, protože jeho "hodnotu" jednoduše nezná.

2. rozdíl mezi investicí a spekulací je ten, že když investuješ, máš částečně nad penězi a vývojem kontrolu. Koupíš byt na pronájem, postavíš továrnu na šroubky a matice (nebo si koupíš akcie a chodíš na valné hromady) apod. a v rámci podnikání svou investici zmnožuješ - je pouze na tobě, jak moc jsi šikovný a ty peníze dokážeš zmnožit. Samozřejmě může za sebe nechat investovat banku a peníze nechat bankéři, aby je umístil do jednotlivých portfolií banky. Nebudeš se muset vůbec snažit, ale banka si z vydělaných peněz vezme desátek. Oproti tomu spekulace je postup, kdy koupíš jakékoli zboží a pouze čekáš, že jeho cena poroste. Když se tak stane, vyděláváš, když ne, nebo naopak cena klesne, tak jsi prodělal a jediné, co můžeš udělat, je sbalit si pět švestek a ze spekulace odejít. Takovým zbožím nemusí být jen fyzické věci, ale třeba taky akcie nebo dokonce burzovní deriváty jako opce a opce na opce (případně ten BTC). Prakticky ovšem při takové činnosti nic nevytváříš (a proto nejde o investici).

3. dlouhodobost má smysl POUZE u investic, logicky platí, že u spekulace je naopak jednoznačný důraz na co nejkratší čas držení. Je to i logické, krátíš tím riziko a naopak spekulací vydělané peníze můžeš opět vrhnout do dalšího kola spekulace. Nezapomeň taky, že spekulace nefunguje jen na růst, ale taky na pokles (jen princip je trochu jiný, používá se pákování).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny