Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem OSVČ na hlavní činnost bez příjmu - daňové přiznání

Dobrý den,

jsem OSVČ na hlavní činnost a v roce 2017 jsem nevydělal ani korunu (rekonstrukce mého domu svépomocí mi vzala všechen čas), normálně jsem samozřejmě platil měsíčně sociální a zdravotní jako vždy, stejně tak nyní podám přehledy jako obvykle. Zajímalo by mne, jak je to ale s daňovým přiznáním? Vím něco o tom, že do 15 tis. zdanitelných příjmů se snad přiznání nemusí podávat a podává se nějaké prohlášení, že jsem nedosáhl určitého příjmu, ale všude na webu čtu jen o případech typu student + OSVČ na vedlejší činnost, což není můj případ. Jak je to tedy v případě hlavní činnosti?

A co vlastně definuje ten vágní výraz, že někdo podat přiznání "nemusí"? Evokuje mi to, že sice nemusím, ale můžu, ne? Nejjednodušší mi totiž stejně přijde prostě podat důvěrně známé přiznání s nulovým příjmem, na daňovém portálu práce na pár minut a poslání datovkou, než se zabývat nějakým prohlášením, které jsem dosud nikdy neřešil. Nemám tam nic složitého, mám jen evidenci, uplatňuji procentem z příjmů, když budou příjmy 0, výdaje mi vyhodí nula a hotovo. Mohu to tak udělat?

Děkuji za případné reakce

Předmět Autor Datum
https://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-586-1992-sb-o-danich-z-prijmu/uplne/#p38 Nemusí se podávat,…
L-Core 20.03.2018 20:27
L-Core
Děkuji za odpověď, normálně bych to tím smyšleným příjmem i udělal. Problém je ale v tom, že na podn…
MartinV86 20.03.2018 20:34
MartinV86
Pokud tvoje činnost je od 1.12.2016 v první vlně EET (pohostinství, ubytování), pak ano, nelze to ni…
L-Core 20.03.2018 20:48
L-Core
Aha, no já měl za to, že 2. vlna byla už někdy 2016, tak to teď už nevím, kde jsem k tomu přišel. Ne…
MartinV86 20.03.2018 20:57
MartinV86
Termíny EET opravdu byly 1.12.2016 a 1.3.2017. Další vlny pozastaveny, tipuji to na rok 2019. Nezná… nový
L-Core 21.03.2018 06:54
L-Core
Mám tam především reklamní činosti a marketing. Výdaje procentem (60). Nejsem teď ani plátce DPH, by… poslední
MartinV86 22.03.2018 08:16
MartinV86

https://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-586-1992-sb-o-danich-z-prijmu/uplne/#p38
Nemusí se podávat, viz § 38g

O nějakém prohlášení nevím, nesetkal jsem se s tím.

Nejjednodušší totiž je (a vyhnout se tím nějakému vysvětlování, proč je příjem nula) něco tam prostě napsat/přiznat. Daň je do 165 tisíc nula, socko a zdravko se tak jako tak platí..

Pár takových klientů jsem zažil, tohle bylo nejjednodušší, nejschůdnější a nejvíce nenápadné řešení. Že je to tak špatně, vím. Nikdo ale "s nulou" provokovat finanční úřad nechtěl.

Děkuji za odpověď, normálně bych to tím smyšleným příjmem i udělal. Problém je ale v tom, že na podnikatelský účet mi opravdu žádná platba nepřišla a já nemám EET, abych mohl přijmout "fiktivní platbu" v hotovosti. Aspoň mám za to, že legálně nemohu.

Pokud tvoje činnost je od 1.12.2016 v první vlně EET (pohostinství, ubytování), pak ano, nelze to nijak dopsat. Druhá vlna (maloobchod, velkoobchod) je až od 1.3.2017.

Nezkoušel jsem, zda nulové přiznání lze přes kontroly EPO podat (datovkou), jestli to neřve cosi o kritických chybách. To bych tam nakonec asi přidal třeba něco podle §8, 9 nebo 10.

Aha, no já měl za to, že 2. vlna byla už někdy 2016, tak to teď už nevím, kde jsem k tomu přišel. Neměnil se ten termín náhodou? No to je jedno.

V tom případě udělám do března fiktivní fakturu(y), děkuji moc za odpověď. Ještě mne napadá, kolik byste do příjmů napsal? :-D Vím, že faktura do tuším 10000 může být "anonymní" a nechci jich zase dělat mnoho.

//EDIT: Elektronický formulář kritickou chybu na nulu nevyhazuje, už jsem to přtedtím zkoušel.

Termíny EET opravdu byly 1.12.2016 a 1.3.2017. Další vlny pozastaveny, tipuji to na rok 2019.

Neznám konkrétní předmět podnikání; prostě něco málo bych tam dal, aby to mělo logiku s ohledem na předchozí roky. Tak nějak zároveň předpokládám uplatnění výdajů procentem…

Pokud ale jde elektronicky podat i nulové, možná bych se "odvážil" podat to tak. Měl bych ale být připraven na případné všetečné otázky "jak to?", "z čeho žijete?" a podobně. Čistě osobně (za sebe) bych se toho nebál; vím, že případnou kontrolu ze strany FÚ řešit nijak nemusím (nemají nejmenší důvod mě kontrolovat ani kdybych je ke kontrole sám vyzval) - klientům bych raději doporučil neprovokovat, nevyčnívat z řady.

Mám tam především reklamní činosti a marketing. Výdaje procentem (60). Nejsem teď ani plátce DPH, byl jsem kdysi, ale ne kvůli obratu.

Ono takové otázky mohou podle mne přijít i když tam napíši třeba 40 tis., což je jasné že ani nepokryje povinné soc. a zdrav. pojištění. Něco tam ale dám, nulu se mi také moc psát nechce. Osobně se nicméně domnívám, že FÚ ve velkém městě má zajímavější případy, než někoho s paušálem a pár drobnýma.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru