Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spoření pro studenta VŠ - stavební spoření?

Dobrý den,

jsem studentem VŠ (poslední roční bakalářského studia) a chtěl bych poradit ohledně spoření.
Zajímal by mě váš názor na stavební spoření, popřípadě zda je nějaká lepší alternativa.

Dále bych se chtěl zeptat, kde (na jakém produktu) přechovávat aktuálně našetřené peníze (řádově přes 100 tisíc). Jestli je lepší peníze uložit na nějaký investiční fond a nebo je nechat na běžném spořícím účtě.

Děkuji za rady :)

Předmět Autor Datum
Za mna osobne je stavebko asi to najlepsie (v SR), co tu na trhu je z klasickych moznosti. Situaciu… nový
fleg 10.06.2017 20:22
fleg
Investiční fond = je třeba počítat se vstupním poplatkem cca 2 % ceny hodnoty nákupu. Následně se dí… nový
TNT 21.06.2017 16:44
TNT
Pokud nechceš riskovat s investicemi, tak je nejlepší stavebko. Pokud vložíš rovnou těch tvých 100 t… poslední
rokator 22.06.2017 06:32
rokator

Za mna osobne je stavebko asi to najlepsie (v SR), co tu na trhu je z klasickych moznosti.
Situaciu v CR nepoznam.
V principe o tie percenta nejde, rozdiely medzi produktmi su male, ide skor o to, co budes v buducnosti robit. Stavebko sa ti zide, ak budes napriklad kupovat nehnutelnost na hypo a budes ju potrebovat nieci dofinancovat (prerabku, zariadenie a pod) a tam si ti hodi stavebko (hlavne kvoli uveru).

Investiční fond = je třeba počítat se vstupním poplatkem cca 2 % ceny hodnoty nákupu. Následně se dívat jak se cena v lepší případě zvyšuje nebo v horším případě snižuje, případně mix obojího.
U stavebka bývá taky vstupní poplatek obvykle 1 % z cílové částky, je třeba se informovat jaká minimální částka lze nastavit a kolik se má ročně dávat na spoření, aby se dalo dostat na roční plnou státní podporu 2000Kč. Chce si to propočítat kolik do toho člověk vrazí na začátku + další roční poplatky jsou, aby pak z toho po 6 letech zase zpět vybral a byl tam nějaký smysluplný zisk.

Pokud nechceš riskovat s investicemi, tak je nejlepší stavebko. Pokud vložíš rovnou těch tvých 100 tisíc, bude se ti to uročit od začátku celé a vyděláš na tom víc, než kdybys tam měsíčně posílal těch 1700,- (minimální splátka pro dosažení státní podpory). Ale když si spočítáš veškeré podpory, úroky a poplatky, tak zjistíš, že ani tak stavebko není žádný šlágr...

Jako hlavní výhodu stavebka vidím v tom, že peníze jsou někde bokem "nedostupné". Když je necháš na běžném účtě, je jednoduché je utratit i za blbiny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru