Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem sleva na dani za dítě

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat: moje první dcera koncem ledna ukončila studium a v únoru nastoupila do stejné firmy, ve které pracuji i já. Má stejnou mzdovou účetní jako já, která po ní chtěla dokumenty o ukončení studia atd.. vše ji bylo doručeno a i přesto po tři měsíce neupravila slevu na dani za dítě a já dále pobíral slevu za dvě a nyní to po mně chce zpětně zaplatit. Má na to mzdová účetní právo, ačkoliv udělala chybu ona? Nevím kolik je sleva za dítě, tudíž jsem si této chyby na výplatní pásce nevšiml.
Prosím poraďte.
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Nevím, jak to v té firmě je, ale mzdovka není povinna dávat dohromady rodinné vazby a pátrat po tom,… nový
L-Core 01.06.2017 19:32
L-Core
Vše bylo oznámeno a doloženo včas. nový
kujin 01.06.2017 19:43
kujin
To nic nemění na tom, že peníze musíš vrátit. Buď teď, nebo rozloženo na více měsíců, nebo to stejně… nový
Prasak 02.06.2017 11:41
Prasak
Je úplně jedno jestli to bylo či nebylo nahlášeno včas. Vy nemáte žádné oprávnění vybírat "pokuty" z… poslední
Araneus84 02.06.2017 15:58
Araneus84

Nevím, jak to v té firmě je, ale mzdovka není povinna dávat dohromady rodinné vazby a pátrat po tom, kdo je čí dítě. Povinnost zaměstnance je nahlásit změny. Pokud moje dcera přestala být studentem a ztratil jsem nárok na daňové zvýhodnění, je mou povinností to oznámit.

Takže za mě (podotýkám, že neznám mechanismy v oné firmě), ano, mají právo požadovat vrácení neoprávněně pobírané slevy na dani.

To nic nemění na tom, že peníze musíš vrátit. Buď teď, nebo rozloženo na více měsíců, nebo to stejně vrátíš při ročním zúčtování daně.
Výplatní pásku nedostáváš? Nekontroluješ si svoji mzdu? Nevšimnout si něčeho takovýho 3x po sobě nemůže být náhoda, protože sleva na dítě je uvedena v samostatné položce.
Výše slevy na dítě je otázkou chvličky, stačí to zadat do google. Ono logicky, když na dvě děti je sleva přes dva litry, tak na jedno bude +/- polovička. Ne/všimnout si litrovýho rozdílu u slevy není tak obtížný.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru