Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kam uložit peníze, kde si spořit?

Termíňáky na x let, jejich úroky jsou obvykle +/- stejné (kousek nad nulu) jako spořicí účty, kde je možno peníze použít kdykoliv, mi nepřipadají nic extra výhodného. A už vůbec ne zakládat je teď, pokud se zvyšuje šance, že úrokové sazby půjdou nahoru (inflace roste).

Nicméně, https://www.creditas.cz/documents/20705/42457/Ozn% C3%A1men%C3%AD+o+%C3%BArokov%C3%BDch+sazb%C3%A1ch. pdf
Sazba na 5 let je 1,6 nebo 1,8%
Sazbu u spořicího účtu, použitelného kdykoliv, mají teď 1,1%. Je to sice míň, ale peníze jsou kdykoliv k dispozici. Můžou se třeba hodit k nákupu eur, až ČNB přestane korunu znehodnocovat a ta jednorázově sletí někam k 25. Pak bude opět zásah ČNB, kurz se zvedne na 26 něco, rychle prodat. Během jednoho, dvou dnů zisk 4% …alespoň tak si to představuji, uvidíme ;-)
Už během pár měsíců se může rozhýbat úroková sazba a může být výhodnější peníze přesunout jinam. My starší zažili to báječné období kolem krachu IPB, kdy úroková sazba týdenních termíňáků činila 30-31,5% p.a. Z těch 200 táců jsi měl tisícovku týdně.

Pokud se týče spořitelních družstev, jsou u nich vklady pojištěny stejně jako u bank, https://www.cnb.cz/cs/faq/jak_jsou_pojisteny_vklad y_u_bank.html

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny