Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Daň z nabytí nemovitosti

Dobrý den,
koupil jsem nemovitost a teď bádám, kdo má podat na finančák "Přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí". V kupní smlouvě jsem měl uvedeno, že daň z nemovitosti budu platit já.

Vklad na katastr byl proveden 22.10., a v závislosti na tom mi byl zaslán mail
"v souladu s ustanovením čl. V., odst. 1., písm. b) Smlouvy o advokátní úschově Vám tímto oznamuji, že dne 22.11.2016 byl povolen vklad vlastnického práva strany kupující do katastru nemovitostí. Tím došlo k naplnění podmínky pro výplatu části spravované částky z úschovy straně prodávající v souladu s čl. III., odst. 3 Smlouvy o advokátní úschově a v návaznosti na to jsem dal dnešního dne bance pokyn, aby příslušná část spravované částky byla vyplacena. S ohledem na skutečnost, že návrh byl nakonec podán ještě před koncem října 2016, musí daňové přiznání k dani z nabytí nemovitostí podat prodávající, přičemž dnes jsem vyplatil u každého z nich pod jejich rodným číslem jako variabilním symbolem částku $$.$$$,00 Kč, jako zálohu daně z nabytí nemovitostí."

Při předání klíčů mi ještě p. makléř nabízel, že mi pomůže s vypracováním formuláře na přiznání daně. Z výše uvedeného mi ale vyplývá, že tu daň by tedy měl podávat prodávající.. ??
Asi bych měl kontaktovat pana makléře, aby domluvil vyplnění formuláře s prodávající stranou.. ??

Předmět Autor Datum
Pokud jste se smluvně zavázal, že to budete platit vy, měl by jste podat daňové přiznání z nabytí ne… poslední
M.A.R.T.I.N 30.12.2016 11:36
M.A.R.T.I.N

Pokud jste se smluvně zavázal, že to budete platit vy, měl by jste podat daňové přiznání z nabytí nemovitostí, a přílohu N. Dále pak musíte uvést přílohu 2 a její další návazné přílohy pro vypočítání směrné hodnoty. Bych to nehrotil.

POZOR! Směrná hodnota může hodně zamíchat s daní ve výši 4%. My jsme prodali za 1.000.000,- ale směrná hodnota nemovitosti byla 2.700.000,- a málem jsme platili 108.000,- , dávejte na to pozor.

Doufám že moje rada byla pro vás užitečná

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru