Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Přiznání k dani z příjmu fyzických osob - zaměstnanec s datovou schránkou

Ahoj,
od 1.1.2016 platí povinnost podávat daňové přiznání elektronicky i pro fyzické osoby, které mají dobrovolně zřízenou datovou schránku. Uvažuji, že si zřídím datovou schránku, ale jsem zaměstnanec za kterého během roku odvádí zaměstnavatel zálohu na dani z příjmu. Veškerá daňová povinnost se následně vyřídí formou ročního zúčtování daně (provede zaměstnavatel). Pokud bych si zřídil datovou schránku, musel bych roční zúčtování daně provádět sám přes datovou schránku?
Díky

Předmět Autor Datum
Pokud vám daňové přiznání zpracovává zaměstnavatel, pak ho taky odešle přes svou DS. Pokud si však p…
Kurt 25.05.2016 09:02
Kurt
Roční zúčtování daně je věcí zaměstnavatele. A nikam ho neodesílá, jen vyplatí zaměstnanci případný…
L-Core 26.05.2016 08:47
L-Core
Díky za upřesnění. To jsem netušil, že zaměstnavatel to zúčtování neodesílá. Každopádně - zřízení DS…
Kurt 26.05.2016 14:04
Kurt
Rozumím a díky. poslední
okolokolemjdoucí 26.05.2016 14:59
okolokolemjdoucí

Pokud vám daňové přiznání zpracovává zaměstnavatel, pak ho taky odešle přes svou DS. Pokud si však přiznání zpracováváte sám (máte např. kromě pracovního poměru u zaměstnavatele ještě živnost) pak je odešlete přes svoji DS.

Roční zúčtování daně je věcí zaměstnavatele. A nikam ho neodesílá, jen vyplatí zaměstnanci případný přeplatek a vyžádá si jej u FÚ (nebo poníží svůj odvod "daně z mezd"). Bězné daňové přiznání si musí FO podat sama; má-li DS, tak jejím prostřednictvím. Jinak pokuta, myslím 2000Kč.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru