Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem EET a vliv na hospody

Nechci hájit Babiše, ale to, že by EET přenášela nějakou (a online) informaci o obsahu uskutečněného nákupu, je urban legend šířená ODS/TOP09.

Identifikace prodávajícího (možná kód pokladny), datum, čas, částka a (snad) sazba DPH. Finito.
To kontrolní hlášení je zcela jiné kafe :)
Já to samozřejmě beru jako celek, jakou soubor opatření a tak to bylo i babišem předloženo a pak už stačí jen normální logika, oprostěná od zaujatého myšlení a člověk se prostě musí zeptat "cui bono?"...

Já si naopak nemyslím, že to, že někomu se "zarazí okrádání státu" (úmyslně jsem použil úderný a absurdní socialistický terminus technicus, ale ono se ve skutečnosti opravdu o nic jiného nejedná) je nějaké politikum. Být ale hospodským, který po EET bude muset místo nula platit desetitisíce, budu taky samozřejmě naštván.
To je ale právě přesně to, co jsem se snažil ti vysvětlit :-D že nelze zpochybnit větu "je to opatření proti okrádání státu" a na to oni velice dobře cílí a celou dobu omílají dokola. Ale od toho snad do psích koulí máme kritické myšlení, abychom si všimli že s velkou pompou "zfoukávají svíčku, když jim hoří stodola" a to má přece nějaký důvod! :-) Spoléhají, zcela správně, na to, že lidé orientovaní více doleva + ti, kteří jsou naladěni "třídobojovně" to budou kvitovat poněvadž i od té svíčky může vzniknout požár... Notabene asi každý má v ulici člověka jezdícího v luxusním autě a disponujícího bazénem na zahradě na tři tempa, tak proč se mu nepodívat preventivně na zoubek ;-)
Ne fakt chlape, z hrušky dolů, je jasné, že tato věc je cílená a promyšlená, ale má čistě politický, nikoli ekonomický přínos. To se koneckonců ukáže a doufám, že si pak budeš ochoten najít faktická data, nikoli ta autory předkládána, ostatně tak jak je to v Chorvatsku, kde to skutečný přínos (čistý plus do státní kasy = celkové výnosy mínus celkové náklady na systém) prostě nepřineslo...

Ta kadeřnice, pokud vydělá 10.000 měsíčně čistého, tak daně neplatí ani když vše přizná, ani když nepřizná nic. A pojistné bude minimální platit tak jako tak. S EET se nic nezmění. Stejně tak se prakticky nic nezmění tomu tvému řemeslníkovi s 14k, ten zaplatí ročně do jedné tisícovky daně. Změní se to ale právě těm, kteří z 30k vykouzlí deset, z padesáti pět.
Nevím jestli záměrně, nebo neúmyslně, ale vybíráš si čísla, která jsem nezmiňoval a navíc ještě počítáš pouze daň, kterážto je, oproti odvodům, poměrně nízká. Pakliže by kadeřnici zbylo 10K čistého i s nějakým tím šizuňkem, tak chci vidět člověka, který bude v takovém podnikání pokračovat... Pokud se bavíme o číslech, která jsem zmiňoval + dejme tomu nějaké nuance, tak pokud přiznáš jen to, co musíš abys neplatil daň z příjmu a vyšly ti minimální odvody a v reálu ti zůstane čistého 15 - 20tis, tak měl-li bys přiznat všechno, tak po vypočtení odvodů a daně ti zbude 11 - 15tis, což už je na velkém zvážení, zda se na to z vysoka nevysrat. Tady se bavíme totiž o lidech, kteří přiznají 9tis měsíčně a skutečně mají 15 - 16tis a tak podobně, ne že mají 10tis a přiznají 0, tam se skutečně nic nemění, ale troufnu si říct, že takových je tolik, že bys je spočítal na prstech jedné ruky zasloužilého stolaře ;-)

A to jsme se ještě vůbec nebavili o věcech jako je kolektivní vina, další byrokratická zátěž, finanční zátěž i na ty, kteří nepodvádějí atd. atd. atd. Prostě těch negativ je tam tolik, že se divím lidem jako ty, které považuju za hodně přemýšlivé, že nad tím takto jásají... Jistou škodolibost máme v sobě všichni, ale osobně, jak říkám, raději bych viděl sedět skutečné tuneláře vč. babiše, než jásal nad snahou znepříjemnit život pár živnostníčkům! Ti, co jezdí v Q7 opravdu potají nevyhazují účty za piva a borovičky :-D Ti podvádějí jinak, těm je EET naprosto buřt a oni jsou zase bohužel buřt těm, co si hrají na zlodějobijce...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny