Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem EET a vliv na hospody

Když pominu, že správně by to mělo být "nevydělá tolik, kolik by chtěl", tak zapomínáte na to, že pokud s tím seknou a půjdou na pracák (a budou příštipkařit v menším načerno) tak stát na nich nejen že vydělá úplné hovno, ale navíc je bude ještě platit.
Ale nepůjde na pracák, respektive podnikání kvůli EET zapíchne jen naprosto zanedbatelný zlomek OSVČ ("mám rok do důchodu, kašlu na ty novoty, tak půjdu do předčasného"). Představa "sotva přežívajícího hospodského" je ještě absurdnější než ten můj vypečený podnikatel ve ztrátě s A8 :)

Příklad, měsíčně:
Dnes z 30.000 zisku přiznal 10.000, neplatil žádné daně. Platil 4.000 soc+zdrav.
Zítra přizná celých 30.000. Zaplatí 2.500 daň, necelých 7.000 soc+zdrav.

Včera 30.000-4.000=26.000 čistá ruka
Dnes 30.000-9.500=20.500
Spoustu osobních nákupů si zahrne do nákladů firmy (potraviny, kuřivo, auto, telefon, čist. a hyg. prostředky), bez mrknutí oka klidně 5.000 měsíčně.

Kontrolní otázka: kolik asi tak bude činit podpora z těch pár tisíc, které vykazuje dnes?

Ty jako zaměstnanec musíš zdanit každou kačku (já jako už čtvrt století OSVČ taky) - proč by neměl právě český stánkař či hospodský? S velkými podvody máš samozřejmě pravdu, ale také občas Daňová kobra zaznamená pořádný zářez. S principem "když kradou velcí, proč bych nekradl já, malý?" ale v žádném případě nesouhlasím.

Jasně, na podnikatelé je nakládáno spoustu nesmyslů; už jenom zákonů, kolik musí znát, jinak je úřad sejme. Když něco ale pokaká úředník, nestane se nic.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny