Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zaměstnanec i student dohromady

Zdravím všechny,
jsem zaměstnaná na HPP, mám krátce po maturitě a od září nastupuji na denní pomaturitní studium. Zaměstnavatel mi umožní denně navštěvovat školu. Můj dotaz je jestli až nastoupím a stanu se studentem mohu uplatnit slevu na studenta? Mohou potom nadále rodiče dostávat slevu na dani na mě, když budu student? Jak to je?
Díky za odpověď a radu!

Předmět Autor Datum
Ty si uplatníš slevu jako student, rodiče na tebe jako studující dítě. § 35c (1) Poplatník uveden…
L-Core 29.07.2015 12:39
L-Core
Moc děkuji za odpověď. poslední
Ji.S 31.07.2015 19:54
Ji.S

Ty si uplatníš slevu jako student, rodiče na tebe jako studující dítě.

§ 35c

(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti,108) (dále jen "daňové zvýhodnění") ve výši 13 404 Kč ročně, pokud neuplatňuje slevu na dani podle § 35a nebo § 35b. Poplatník o daňové zvýhodnění sníží daň vypočtenou podle § 16, případně sníženou podle § 35 nebo § 35ba. Daňové zvýhodnění může poplatník uplatnit formou slevy na dani, daňového bonusu nebo slevy na dani a daňového bonusu.

...

(6) Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud je

a) nezletilým dítětem,

b) zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a

1. soustavně se připravuje na budoucí povolání; příprava na budoucí povolání se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře,14d)

...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru