Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Daňová evidence - otázky

Dobrý den měl bych pár otázek k daňové evidenci byl bych vděčný kdyby mi někdo poradil.

1. Na osobním účtě jsem měl finance, z kterých jsem zaplatil 2912,- za materiál. Můžu do daňové evidence dát položku počáteční stav 2912,- i když jsem nevložil přesnou částku na účet ale bylo to z osobním zdrojů na účtě ? A vložit jako druhou položku do účetnictví fakturu na 2912,- placeno z ban.účtu, když ještě nemám nahlášený osobní účet na fin.úřadě ?

Nejsem plátce DPH a výdělek +- za měsíc je 800,- Affilate ale snažím se rozjet eshop.

Předmět Autor Datum
O pohybu banky a pokladny vůbec nemusíš "účtovat". Prostě si zaznamenáš 2912 Kč do daňově uznatelnýc… poslední
L-Core 13.07.2015 19:55
L-Core

O pohybu banky a pokladny vůbec nemusíš "účtovat". Prostě si zaznamenáš 2912 Kč do daňově uznatelných výdajů, výdaj prokážeš výpisem z banky.
Záleží, zda používáš na evidenci nějaký software (co ti umožní, co vyžaduje) nebo xls tabulku nebo něco jiného (papírový sešit).

Ujasni si, jak budeš s tím účtem nakládat. Nejjednodušší je pořídit si účet na podnikání (třeba u Fio zdarma). Můžeš také zaevidovat ten osobní, nějaký počáteční zůstatek dáš jako vklad (nedaňový příjem) a pak už budeš evidovat všechny položky (s rozlišením daňové, nedaňové). Případné poplatky za vedení účtu jsou u osobního účtu nedaňové.

Nesetkal jsem se, že by se někdy FÚ (absolvoval jsem desítky kontrol) pozastavil nad platbou z účtu, který tam poplatník nenahlásil. Může to ale být různé. Prostě se rozhodni a nějaký účet tam přihlaš. Můžu tě uklidnit, ani náhodou ti nikdo rok 2015 kontrolovat nebude, pokud jsi takový podnikatelský troškař a začátečník (nemyslím to pejorativně!), nemají pro to žádný důvod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru