Předmět Autor Datum
Záleží na tom, jak moc jsi/nejsi konzervativní či akční. A také na věku. 900.000 není zas tak moc, a…
L-Core 13.07.2015 08:50
L-Core
Ty úroky jsou děsný, navíc ti to znehodnotí inflace. Asi nejlepší je investovat do zvýšení vlastní ž… nový
icepower32 13.07.2015 09:58
icepower32
Ako bolo pisane zalezi to od mnoho veci. Aka si povaha, kolko mas rokov, ake vynosy ocakavas, ci bud… poslední
fleg 13.07.2015 10:53
fleg

Záleží na tom, jak moc jsi/nejsi konzervativní či akční. A také na věku. 900.000 není zas tak moc, aby se z toho dalo zařídit bydlení, pokud to nebude byt v paneláku v neatraktivních lokalitách.

Já jsem konzerva, čili žádné fondy, akcie a podobné inštrumenty nepřichází v úvahu. Další stavebka, životní pojištění v 3. pilíři (starý systém s jistotou minimálně nulového zhodnocení). Kdybych věděl, tak spekulace na pohyby v kurzech solidních měn (CZK, EUR, USD, CHF, GBP). V bance získáš tak kolem půl procenta, třeba ČSOB teď má spořicí účet s jednodenní výpovědní dobou za 0,45%. Malé částky se dají zhodnotit trochu lépe, je-li to na koho rozepsat (třeba dětské konto do 50.000 za 1,5%).

Splatit případné dluhy (hypotéka), pomoc vlastním dětem (staví-li se na vlastní nohy).

Jo, je to slabota, bída, ty výnosy..

Ako bolo pisane zalezi to od mnoho veci. Aka si povaha, kolko mas rokov, ake vynosy ocakavas, ci budes peniaze potrebovat hned, alebo mozes o ne napriklad na 10-15 rokov "prist" (3.pilier, urazovka so sporenim).
Ja byt tebou rozdelim si ciastku na male portfolio, cize 60% dam do niecoho konzervativneho, 30% zlata streda cesta a s 10% si mozno trosku zariskujem.
Najkonzervativnejsi je asi 3.dochodkovy aj ked tam zalezi kam peniaze vlozis. Siel by som do nejakej vacsej konzervativnej banky, kde sa vynosy bezne pohybuju na urovni 2%.
Druha moznost je poistka, urazovku by mal mat asi kazdy, ako velku zalezi na zivotnom style, ale na urazovky su naviazane investicne fondy poistovni, kde sa vynosy mozu pohybovat kludne okolo 40%. Navyse niektore poistovne garantuju odkupnu cenu poistky, kde sa vynos pohybuje tiez na urovni 2% cca. Vyhoda je, ze si portfolio mozes spravovat sam a fondy menit. Nevyhoda je, ze odhadnut, ktory fond bude prave tento rok zarabat je tazke. Napriklad Azijsky fond u Metlife bol predchadzajuce roky kontinualne v strate, minuly rok spravil nieco cez 40%, cim vyrovnal straty z minulych rokov a celkovo siel do plusu. Pre porovnanie azijsky fond nemenovanej banky (respektive jej spravcu fondov) v tom istom roku spravil 2%. Takze nezalezi len na trhu, ale aj na investorovi a aku strategiu zvoli(l).
Posledna moznost je ruleta, ale asi najzabavnejsia a to vlastne investovanie. Velmi zabavny je FOREX, dnes cez rozne trade aplikacie je velmi jednoduche obchodovat. Ale to ta asi musi trosku aj bavit inak je to naozaj len cista ruleta, kde vyhravas velke ciastky, ale o to vacsie ich aj prehravas.

Vseobecne sa da povedat, ze vynos do 2% je konzervativny, ak ma niekto do 5% uz mierne riskuje a ked niekto ponuka vynosy nad 5% je tam uz celkom slusne riziko znehodnotenia penazi (bezne straty fondov byvaju na urovni -1 az -2%).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru