Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem smrt strýce

Dobrý den, může prosím někdo poradit ?
Strýc byl morous (70 let) bydlel sám v rodinném domku po rodičích na malé vesnici, žádné děti neměl. Když jsme ho přijeli navštívit, ve dvřích nám vynadal a mohli jsme jet domů. Jeho starší sourozenci bratr a sestra se s ním proto téměř nestýkali. Při příležitosné cestě jsme ho chtěli navštívit, ale dozvěděli jsme se, že strýc zemřel asi před 4 měsíci v domově důchodců, zatím ani nevíme jak se někomu podařilo ho do domova dostat, jak to bylo s pohřbem nebo jak a proč zemřel.
Nikdo nás neinformoval. Kde se dozvíme kde a jak byl pohřben a za jakých okolností je možné se do zchátralého domku podívat ? Děkuji za případnou odpověď.

Předmět Autor Datum
Tipoval bych, pokud po něm zůstali žijící sourozenci, že mohli být informováni oni. Případně se obrá…
Yarda 08.03.2015 23:11
Yarda
BTW: Co byste v tom domku chtěli? Dokud není ukončené pozůstalostní řízení, tak bych vám nedoporučov…
Yarda 09.03.2015 09:23
Yarda
Děkuji za odpověď. Sourozenci ještě žijí. Do do domku jsme samozřejmě nešli, měl jsem na mysli zatlo…
kalendář 09.03.2015 10:11
kalendář
To s tím znepřístupněním domku je docela dobrý nápad - pokud se tam už nikdo "nepodíval" když strýc…
Yarda 09.03.2015 11:14
Yarda
Děkuji za Váš čas a zkušenou odpověď. Podle místních obyvatel, domek už navštívený byl. Pozůstalostn…
kalendář 09.03.2015 13:10
kalendář
Nejsem odborník, tak nemohu poskytnout fundovanou odpověď. Akorát vím, že když mi loni umřela matka…
Yarda 09.03.2015 14:01
Yarda
jěště bych vydržel, notář co pozůstalost vyřizuje neřeší jen Váš případ a mnohdy mu může "nějaký ten…
kamzl 09.03.2015 16:46
kamzl
Notáře přiděluje soud s působností v místě posledního trvalého bydliště. Stačí jej požádat o jméno p… poslední
Ara 09.03.2015 17:46
Ara

Tipoval bych, pokud po něm zůstali žijící sourozenci, že mohli být informováni oni.
Případně se obrátit na notáře co vyřizuje jeho pozůstalost, jestli třeba nenechal nějakou závěť, kde by vás uvedl jako dědice.
BTW: Když to byl strýc, tak byl asi sourozenec některého z vašich rodičů. Ti už nežijí?

Ale tento dotaz patří spíš vedle do právní poradny.

Děkuji za odpověď. Sourozenci ještě žijí. Do do domku jsme samozřejmě nešli, měl jsem na mysli zatloct deskama okna a dveře. Jak probíhá pozůstalostní řízení ani netuším. Nakonec je mi to jedno, ať to zbourají buldozerem.

To s tím znepřístupněním domku je docela dobrý nápad - pokud se tam už nikdo "nepodíval" když strýc už tak dlouho v domku nebydlel. Ale skutečně by to chtělo nejdřív dohodnout se s potenciálními dědici. A doporučoval bych to znepřístupnění udělat nějak decentněji, zatlučená prkna akorát mohou upozornit, že domek není obývaný.
BTW: Nedávno jsme po zemřelém příbuzném vyklízeli nájemní byt a předávali bytovému odboru. Já jsem u toho byl, technik skouknul vyklizený byt, podepsali jsme se na lejstrech, já jsem mu předal klíče a zeptal jsem se ho, jestli ten prázdný byt nějak nezabezpečí, že třeba příbuzný mohl klíče svěřit sousedům, aby mu zalévali kytky, když někam odjel a kdo ví, kolik kopií si mohli nadělat. Prý se nic takového nedělá.

Nejsem odborník, tak nemohu poskytnout fundovanou odpověď. Akorát vím, že když mi loni umřela matka (dožila se požehnaného věku 90 let a celkem ve zdraví), tak mne a bratra jako jediné dědice ze zákona kontaktovala notářka co to pozůstalostní řízení dostala k vyřízení. Jestli je to tak i jinde, nevím, ono plno věcí kolem úmrtí, aspoň tady, běží jaxi automaticky.
Zkuste na www.cuzk.cz nahlédnout do katastru nemovitostí, jak je to s tím strýcovým domkem a pozemkem co na něm ten domek stojí, kdo jej vlastní.
A nejlépe bude, když navštívíte nějakého notáře a zeptáte se, jak jste na tom, co můžete dělat. Třeba na vás strýc pamatoval v závěti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru