Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem CLO

Dobrý den,

chtěla bych se s Vámi poradit o následující situaci:

Česká firma (české DIČ) dováží zboží z Číny, nicméně proclít jej nechá ve Švýcarsku a až následně převeze do Čech.

Ve Švýcarsku se clo neplatí, jelikož má s Čínou dohodu o preferenčním původu zboží, ale při převozu do ČR se bude clo platit "znovu" v ČR???

A jak je to v této situaci s DPH, tím myslím VAT ve Švýcarsku, když není švýcarské DIČ a jak je to s DPH při následném převozu do ČR ??

Moc děkuji
S pozdravem
Barbora

Předmět Autor Datum
Švýcarsko není členem EU. Při dovozu zboží ze zemí mimo EU se normálně doplácí DPH a clo, pokud hodn…
Araneus84 05.03.2015 10:33
Araneus84
Nejjednodušší je obrátit se s dotazem na celnici. V případě Švýcarska je to složitější. Jestli si sp…
Ara 05.03.2015 11:25
Ara
Když clí v ČR firma bez českého DIČ, tak hradí DPH na místě bez možnosti ho jakkoli získat zpět. Tak…
butf 06.03.2015 23:01
butf
No a krom toho náklady na přepravu, náklady na celní odbavení, všechno bude vyšší, což nevím, jak mo… poslední
butf 06.03.2015 23:04
butf

Švýcarsko není členem EU.
Při dovozu zboží ze zemí mimo EU se normálně doplácí DPH a clo, pokud hodnota zboží překročí určitou mez. (nad 25EUR se doplácí DPH - 21% - hodnota zboží pro posouzení se určuje dle deklarované ceny zboží, ovšem DPH se pak dopočítává i z ceny dopravného; nad 50 EUR se platí navíc i clo - myslím že 5 nebo 7%).
Pokud je zboží deklarované jako dárek, jsou limity dvojnásobné.

Je opravdu jedno, co se zbožím Švýcaři udělají na své straně, zda to zboží pochází původem ze Švýcarska nebo z jakékoli jiné země.

Nejjednodušší je obrátit se s dotazem na celnici. V případě Švýcarska je to složitější. Jestli si správně pamatuji, mají Śvýcarské firmy pro vlastní výrobky možnost vyvážet do EU bez cla. Podmínkou je stát tvz. autorizovaným dovozcem do EU. Pak stačí na celnici předložit doklady a oni si ověří, že daná firma je v seznamu a deklarované zboží je v režimu s 0 clem.

Správný postup je při opuštění hranic se Švýcarskem je převézt zboží do celního režimu s místem ukončení v ČR. Švýcarsko opouští bez DPH. Výpočet a odvod pak v ČR, na základě JCD.

Když clí v ČR firma bez českého DIČ, tak hradí DPH na místě bez možnosti ho jakkoli získat zpět. Takže tipuju, že ve Švýcarsku by to mohlo být obdobné.

A clo se bude předpokládám platit znovu, jestli EU nějaké clo na toto zboží ze Švýcarska má. Osobně by mi ale bylo dost divné, že by někdo nechal v celním sazebníku kličku, jak se vyhnout clu tím, že zboží povezu přes Švýcarsko. Takže tipuju, že jestli do Švýcarska je preference, tak ze Švýcarska do EU bude stejné clo, jako kdybyste to vezli z Číny rovnou. Ale kdo ví, třeba ne.

Jaké je to zboží?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru