Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Fixní a variabilní náklady

Zdravím,
nevím, kam dotaz zařadit, ale setkala jsem se s ním v marketingu. Narazila jsem na pojmy fixní a variabilní náklady. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit degresivní náklady? V učebnici mám jako příklad uvedenou spotřebu energie. Ještě větší problém mám s pochopením nákladových křivek fixních a variabilních (proporcionálních, progresivních, degresivních). U každého druhu nákladů mám celkovou křivku a křivku na jednotku výkonu. Není zde žádný popis, jen graf a šipky. Byl by někdy tak laskavý a mohl by mi to vysvětlit? Nejlépe na e-mail h.bodlakova@email.cz. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ach jéje.. nechceš studovat ještě něco jednoduššího, když takové základy, které se dají dovodit z bě… poslední
touchwood 21.01.2015 12:40
touchwood

ach jéje.. nechceš studovat ještě něco jednoduššího, když takové základy, které se dají dovodit z běžného života, nezvládáš?

Fixní náklad = takový náklad, který platíš, ať vyrábíš či ne. Například je to náklad na údržbu továrny v provozuschopném stavu (tj. např. opravy poškození stářím, ostraha, část energií - zejména paušály, bezpečnostní a zákonné náklady typu bezpečnostních a protipožárních prohídek), nebo náklady na výzkum a vývoj. Patří sem i mzdy THP.

Variábl = takový náklad, který je přímo spojen s výrobou jednoho kusu výrobku, tj. např. materiál na jeho výrobu, nebo energie potřebná k jeho výrobě či mzdy pracovní síly.

Z toho logicky plyne: degresivní náklad je takový náklad, který se rozmělňuje s objemem výroby, typicky právě např. R&D. Vyvinout nový mobil stojí řekněme 1 milion USD, pokud vyrobíš jen 1000 kusů, náklad za R&D bude 1000 USD na jeden mobil. Když jich vyrobíš milion, ten náklad klesne už na 1 USD. Pokud jsi kalkulovala cenu mobilu na milion vyrobených kusů, a přitom vyrobila miliony dva, tak počínaje milionprvním mobilem můžeš z ceny škrtnout jeden dolar (anebo ti vzroste zisk o milion dolarů).

progresivní náklad je obráceně: čím víc vyrobíš výrobků, tím jsou náklady větší. Zde je typický představitel náklady na dopravu a RMA (reklamace).

proporciální náklad je pak růst nákladu 1:1, tj. poměr celková cena výroby/počet vyrobených kusů neroste ani neklesá, typicky je to např. ten materiál (pokud se zanedbají objemové slevy) - nakoupit 100 displejů pro mobil stojí stejně jako nakoupit milion displejů.

viz:

[http://nop.topsid.com/pictures/cviceni_2/pod_nadpr oporcionalni_naklady.png]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru