Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kurz rublu

Dobrý den,

díky sankcím proti Rusku se Rubl dostal velice nízko zajímalo by mne jaký máte názor do investice do této měny z pohledu delší doby?

Děkuji za názory

Předmět Autor Datum
keď už investovať do meny tak do anglickej libry,švajčiarskeho franku,japonského yenu alebo čínskeho…
audax 13.12.2014 09:24
audax
Je to riskantní jako každá investice... Buď se vše urovná, ekonomika se rozhýbe a Rubl půjde nahoru,…
Roker 13.12.2014 14:47
Roker
Nevidím důvod investovat, naopak podle mě přijde ještě další pokles. Arabové těží jako zjednaní, tj.…
touchwood 13.12.2014 17:27
touchwood
Můžeš to zkusit, ale je to jako veškeré jiné investice v Rusku. Velké, ale opravdu velké riziko. To…
JR_Ewing 15.12.2014 07:34
JR_Ewing
Černé pondělí na ruské burze. Rubl tratil z hodiny na hodinu. Makléři odhadovali, že současným tempe…
Ara 16.12.2014 07:19
Ara
Mne sa pacili hystericke vyhlasenia ruskych rpedstavitelov o tom, ze ide o sprisahanie zapadu proti…
fleg 16.12.2014 08:22
fleg
Ten problém je mnohem hlubší. V ruské ekonomice chybí peníze. Embargo nedovoluje ruským firmám brát…
Ara 16.12.2014 08:47
Ara
Ano to vyhlasenie bolo smiesne uz na zaciatku lebo bolo nerealne. Dokonca aj CInanie platia Rusom za…
fleg 16.12.2014 16:36
fleg
Zachvíľu bude dostávať zlato a západ bude musieť tiež platiť zlatom hahaha ty idiot!!!
Gojim 18.12.2014 22:02
Gojim
V tom případě ty tvoje "USSA" budou nejbohatší na světě, mají totiž daleko nejvíce zlata. ;-) edit:…
touchwood 19.12.2014 08:57
touchwood
psal jsem že příjde další pokles, přišel. :-) Ale Západ to nehraje jen běžně ekonomicky, IMHO. To "…
touchwood 16.12.2014 09:00
touchwood
Nonono taky ekonomicky genius zase byt nemusis, aby si predpokladal pokles rubla. Zarobis miliony ak…
fleg 16.12.2014 16:37
fleg
Tak ono je to těžení primárně namířené proti USA a jejich břidličné ropě, a tohle je jen takový "bon…
Kachlík 16.12.2014 22:39
Kachlík
tomu moc nevěřím. Ropy je omezené množství a je ekonomický nesmysl ji těžit tak, aby byla levnější,…
touchwood 17.12.2014 09:00
touchwood
Kachlík má pravdu, je to tak. Teď jsme to řešili v mezinárodních financích na VŠ
icepower32 21.12.2014 23:36
icepower32
oni ti ekonomové technice až zase tak nerozumějí. Břidličná ropa se s klasickou ropou srovnávat moc…
touchwood 24.12.2014 15:03
touchwood
Jisteze se to neda srovnavat a takhle to ekonomama receno konretne nebylo, ani u nas na prednasce a…
icepower32 24.12.2014 23:07
icepower32
Teď řeknu jen svůj názor, ale ono to tak v konečném důsledku v podstatě je. OPEC těží, protože IMHO…
touchwood 25.12.2014 10:10
touchwood
On to není pouze tvůj názor, v podstatě to tak je. Země jako je Rusko, je závislá na dovozu (zboží,…
icepower32 25.12.2014 12:47
icepower32
Tohoto sa trosku bojim aj ja. Putin ma doma obrovsku podporu, opozicia je slabucka a ludia ho podrzi…
fleg-sk 27.12.2014 12:25
fleg-sk
A co říkáte dnešnímu kurzu?
jirka44 27.12.2014 20:22
jirka44
Momentálně kurz stabilizuje intervence centrální banky, ale to je jen dočasné řešení. Uvidíme co bud…
icepower32 29.12.2014 00:14
icepower32
je třeba taky poznamenat, že je klidový stav, burzy jedou kvůli dovoleným a konci roku na půl plynu.
touchwood 29.12.2014 15:01
touchwood
Tak tak, v lednu vypuknou jatka poslední
icepower32 29.12.2014 17:59
icepower32

Je to riskantní jako každá investice... Buď se vše urovná, ekonomika se rozhýbe a Rubl půjde nahoru, nebo sankce budou trvat a půjde dál dolů. Případně se všechno zvrtne a Rubl buď vůbec nebude, nebo na druhou stranu bude platný v půlce Evropy a nahradí Euro... Co chceš slyšet? Chceš-li investovat a máš nějaké přesvědčení o dalším vývoji, investuj, pokud ne, tak neinvestuj.

Můžeš to zkusit, ale je to jako veškeré jiné investice v Rusku. Velké, ale opravdu velké riziko. To musí (a musel) vědět každý, kdo se tam chce jakkoli finančně angažovat. Zisky mohou být veliké, ale rizika jsou velká také. Ostatně, jako u všeho ve finančním světě, rychlejší zisk vždycky znamená větší riziko, že to taky nemusí vyjít.

Černé pondělí na ruské burze.
Rubl tratil z hodiny na hodinu. Makléři odhadovali, že současným tempem inflace bude stát na Nový Rok 1€ 80R. V pondělí ale klesl rubl o 8% vůči € a 9% vůči $, přesto že zřejmě intervenovala Ruská centrální banka. Burza uzavírala obchody na kurzu 78,81R za 1€.

Ruská centrální banka zvýšila odhad odlivu zahraničního kapitálu z Ruska 128 miliard na 134 miliard USD. Statistický úřad Rosstat v pondělí oznámil pokles výkonu ruské ekonomiky za listopad o 0,4%, přičemž analytici očekávali její růst o 1,5%.

Dovolil jsem si krátký "výcuc" z jednoho zahraničního ekonomického denníku.

Mne sa pacili hystericke vyhlasenia ruskych rpedstavitelov o tom, ze ide o sprisahanie zapadu proti maticke Rusi. Pritom toto je naopak krasny priklad logickeho spravania sa trhu na politicko ekonomicke udalosti.
Nove predpoklady sa uz az na 100 rublov/dolar do konca roku, nicmenej ja si uz nemyslim, ze pad bude tak dramaticky aj ked intervencie Ruskej narodnej banky su viacmenej zbytocne, pad to nezastavi. Rubel proste nikto nechce,uspory obyvatleov su vyrazne znehodnotene a Rusi dostavaju ekonomicky na frak pod zvysku sveta.
Holt ja to stale tvrdim, uz davno su prec casy, ked akakolvek mocna krajina vedela bojovat proti zvysku sveta a ustala to, dnes je svet tak prepojeny a a globalizovany, ze vybocenie z tohoto ramca je kruto potrestana.
Otazka vsak je, kedy si to uvedomia (oficialne) ruske najvyssie miesta a ako to budu riesit.
Obchodovat teraz na short pokles rubla je viac ako rozumne, ale to som tvrdil uz davno, otazke je len, kde je to dno ruskeho rubla a kedy sa to zastavi.

Ten problém je mnohem hlubší. V ruské ekonomice chybí peníze. Embargo nedovoluje ruským firmám brát úvěry v zahraničí a ruské banky nemají dost hotovosti. Centrální banka postupně rozpouští své rezervy, ale nedokáže inflaci pozastavit. Cena ropy klesá, teplá zima nepřeje spotřebě plynu.

Čína, jako partner není schopná vyrovnat výpadek financí. Jednak jsou Číňani velmi opatrní v investicích v zemi, kde nemají žádný vliv a jednak vystupují jako celek. V Evropě Rusové vyjednávají o cenách surovin s každým zvlášť, tomu dají slevu, jiného "natáhnou". Číňan kupuje suroviny pro celou zem, není prostor k manipulaci.

Možná si někdo vzpomene, jak Putin v minulosti prohlásil, že bude prodávat ropu a plyn jen za ruble, protože nebude podporovat americký dolar. Nějak tiše to prohlášení vyšumělo...

V tom případě ty tvoje "USSA" budou nejbohatší na světě, mají totiž daleko nejvíce zlata. ;-)

edit: ovšem každému příčetnému člověku je jasné, že doby zlatého standardu se nikdy nevrátí - to by muselo ve světě dojít k tak velké katarzi, že nějaké ustanovení nové měny bude to nejméně podstatné.

oni ti ekonomové technice až zase tak nerozumějí. Břidličná ropa se s klasickou ropou srovnávat moc nedá, viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Ropn%C3%A9_b%C5%99idl ice

Ne, břidličná ropa nedokáže nahradit klasickou ropu, zejména jako surovinu pro chemický průmysl a zdroj benzinu a nafty. Druhá věc je, že se břidličná ropa hodí pro topení a výrobu elektřiny. Ona ani "klasická" ropa není jen jedna, existují lehké až těžké ropy, každá má svůj účel, případně se různě míchají (např. hodně známý Brent).

A to mě vede k závěru, že i kdyby USA těžily hodně, tak vliv na světové ceny jiných typů ropy to bude mít jen velmi marginální.

Jisteze se to neda srovnavat a takhle to ekonomama receno konretne nebylo, ani u nas na prednasce a plne s tebou souhlasim s kvalitou a vyuzitim te ropy, ten problem s bridlicovou ropou ma na celkovym padu rublu mensi podil, ale stale to souvis s Opec a staty tezici ropu ktere cleny Opecu nejsou. Nedostatek informaci a presycena nabidka zapricinila ropnou krizi.. No a jelikoz Rusko prosperuje pokud barel stoji kolem 100 dolacu, tak nyni narazi na hubu. Spolu se sankcemi ktere uvalily zapadni mocnosti kvuli anexi na Krymu se nedalo nic jineho ocekavat..
Take vseobecna panika a tlak na spekulantu na kap.trhu tomu vsemu nepridava..

Mne slo hlavne o to, ze nase zkorumpovana media v cele s tv hovna reknou, ze za ruskou krizi mohou vyhradne sankce zapadnich zemi. To bych se z nich pos***.

Teď řeknu jen svůj názor, ale ono to tak v konečném důsledku v podstatě je. OPEC těží, protože IMHO dostal dobrou nabídku - snížit ceny výměnou za vojenskou akci proti IS, kterého se všichni na Blízkém východu bojí. Nádavkem tím Rusko utrpí velkou ekonomickou ránu, tím horší, že má nyní kvůli sankcím prakticky nulový přístup k novým úvěrům, a ty staré, splatné v USD postupně dobíhají. Podle mě to je synergické pákování vůči Rublu, extrémně efektivní, protože Rubl jde aktuálně "proti všem," což nemá jak ustát. Dříve stačilo Rusku v případě krize prodat plyn, ropu, diamanty a zlato, půjčit si na Západě a nějak to dopadlo. Dnes, navzdory lepší konsolidaci a stavu ruské ekonomiky to vidím jako největší krizi (paradoxně), protože odliv kapitálu a investic z Ruska povede k řeckému modelu krize. Rusové můžou tvrdit, že mají Čínu, ale nemají vybudovánu infrastrukturu směrem k ní a dokonce nemají ani prostředky na její budování. A Čína se dolaru nevzdá..

On to není pouze tvůj názor, v podstatě to tak je. Země jako je Rusko, je závislá na dovozu (zboží, služby, kapitál atd.) a její ekonomika spočívá z většiny na prodeji plynu a ropy a dalších surovin. Přesně jak řikáš, stačilo prodat plyn, ropu, zlato a shodky byly vymazány. A Čína se pochopitelně dolaru nevzdá, když má takřka Ameriku v hrsti. Každopádně to bude zajímavý sledovat jak se to vyvine.
Doufám jen, že arogantní rus nezačne vyhrožovat válkou, ikdyž to již nepřímo Putin několikrát vyřkl. Teď jde o to, jestli to jsou jen unáhlená slova, nebo to myslí vážně. Uvidíme.

Tohoto sa trosku bojim aj ja. Putin ma doma obrovsku podporu, opozicia je slabucka a ludia ho podrzia aj v case krizy. Rusko vie prezit este buduci rok, ale potom zacne slabnut dnes skoro 100% podpora Putina doma a on bude musiet nieco spravit. Co moze spravit? Prizna si chybu a urovnat to s USA a EU? To nema v povahe, on predsa chyby ako spravny velky vodca nerobi. Cim sa vzdy zapchala huba ludoma a riesila kriza? Zbrojenim a vojnou. Koho si poda Rusko ako prve? Pravdepodobne stale nestabilnu Ukrajinu, ktoru "oslobodi". To uz sme, ale na hraniciach EU, EU nebude moct vycuvat a pritvrdi, do toho USA a mame tu eskalaciu napatia ako vysitu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru