Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Název firmy u OSVČ - registrace ochranné známky?

Dobrý den, plánuji podnikat jako OSVČ a rád bych se prezentoval nejen pod svým jménem, ale hlavně pod dodatkem, který bych použil i jako svou internetovou doménu. Ani jedna z možností, které zákon nabízí, mi ale nevyhovuje:

- Dozvěděl jsem se, že registrace s dodatkem (Jméno Příjmení Název) vyžaduje zápis do obchodního rejstříku a vedení (podvojného) účetnictví, což pro mne v tuto chvíli představuje zbytečné náklady navíc za účetní firmu. Daňovou evidenci snad zvládnu.
- Mohu také dodatek neregistrovat, oficiálně mít pouze název Jméno Příjmení a dodatek uvádět jen neoficiálně, takovýto dodatek však nemá žádnou zákonnou ochranu. To však také není to pravé ořechové, protože by se nejednalo o žádné Jméno Příjmení - truhlářství, Jméno Příjmení - pekařství, ale o originální název, který by v případě pozdější transformace na s. r. o. byl použit jako název firmy. V tuto chvíli s. r. o. zakládat nemíním.

Proto se chci zeptat, nedá se zajistit zákonná ochrana dodatku, který sice nebude oficiálním názvem, tak, že bych jej zaregistroval jako ochrannou známku? Může tento postup komukoliv zabránit, aby můj název jakkoliv využil nebo si založil firmu s takovým názvem? Neexistuje náhodou nějaký jiný postup/praxe, jak se tato problematika řeší?

Děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Ahoj, pokud nechceš založit firmu, tak ti ochranná známka moc nepomůže. Společnost si můžeš založit… nový
KAVONEX 17.07.2014 20:15
KAVONEX
Ochranná známka nemusí být třeba. Pokud vybudujete něco co má obchodní značku a někdo si to přihlásí… poslední
Jirka8181 28.05.2016 22:50
Jirka8181

Ahoj,
pokud nechceš založit firmu, tak ti ochranná známka moc nepomůže.
Společnost si můžeš založit s jakýmkoliv názvem, klidně i s existující ochrannou známkou. Podmínkou u založení firmy je pouze to, že nesmí takový název v rejstřku existovat a pak nesmí odporovat nějakým dalším pravidlům zákona.
Ochrannou známkou neošetříš všechny obory. Před pár lety jsem registroval ochrannou známku a vyjde to na cca 5tis. a myslím, že si můžeš vybrat asi 5 oborů a další jsou za příplatek as 500-1000.A těch oborů jsou desítky,takže se to dost prodraží.

Z toho plyne,že nezabráníš tomu, aby si někdo zaregistroval firmu téhož jména, stejně tak doménu či cokoliv jiného. Ochranná známka tě chrání pouze pro vybrané produkty či služby.

Snad jsem pomohl.

Lukáš

Ochranná známka nemusí být třeba. Pokud vybudujete něco co má obchodní značku a někdo si to přihlásí jako svojí můžete ho napadnout. Budu vyrábět boty pod svým jménem budu mít určitý název. Boty se stanou hitem. Najde se někdo kdo tuhle značku začne napodobovat. Udělám si zápis na úřadě průmyslového vlastnictví a on končí.
Pokud se to on pokusí udělat dříve můžu známku napadnout. dokázat že to co si přihlásil jsem měl už dříve.

Tohle je práce firem které řeší patenty a podobné věci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru