Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podpora pre Slovákov študujúcich v ČR

Dobrý deň,
som Slovenka, ktorá študuje na VŠ v Českých Budějoviciach, v ČR. Moji rodičia sú rozvedení a výživné, ktoré dostávam od otca mi bolo v lete tohto roku znížené na 80 EUR, čo nepokrýva ani len mesačný poplatok za internát (85 EUR).
Chcela som si vybaviť nejakú študentskú pôžičku, no všade potrebujem ručiteľa/spoludlžníka, čo je trochu problém vzhľadom na to, že mamka práve začala podnikať, teda daňové priznanie ešte podané nemá a ja si nechcem (a taktiež ani nemôžem) za ručiteľa zohnať niekoho iného.
Od univerzity dostávam raz za 3 mesiace len ubytovacie štipendium (cca 50 EUR) a na sociálne štipendium nemám nárok, pretože mamka pracuje a poberá prídavky na Slovensku, nie v ČR.
Peniaze však súrne potrebujem (peniaze z brigády dostanem až pred Vianocami!), pretože si musím platiť internát, dopravu, stravu, atď. Na internete už niekoľko dní hľadám nejaké fondy, či štipendiá pre slovenských študentov v zahraničí, no zatiaľ som (okrem jedného fondu pre študentov, kde, AK by mi to schválili, by mi peniaze prišli začiatkom roka 2014) nenašla nič iné !!!
V ČR študentskú pôžičku nedostanem, pretože tú môžem dostať len od slovenskej banky a na Slovensku mi študentskú pôžičku neschvália, pretože potrebujem ručiteľa, alebo preto, lebo istá banka poskytuje študentské pôžičky len určitým vysokým školám!
Už fakt neviem kam a na koho by som sa mala obrátiť. Je to fakt možné, že sa slovenský študent v Čechách nedostane k žiadnym peniazom pokiaľ si ich sám nezarobí?! Existuje nejaká úžasná inštitúcia, ktorá mi umožní dopracovať sa k nejakej študentskej podpore?
Ďakujem za odpovede a rady.

Předmět Autor Datum
Vrat se na Slovensko, Slovaku je na nekterejch oboru polovina studentu, mate pomalu vic vyhod nez ce…
host123 25.10.2013 12:52
host123
Dík za fantastickú radu, ale môžeš si ju nechať ;) A nie je to naša vina, že nás prijímajú tak veľa…
Veronika23 25.10.2013 14:12
Veronika23
idiot.
hoppus (nereg.) 25.10.2013 14:41
hoppus (nereg.)
Má pravdu.
Dale Cooper 25.10.2013 21:14
Dale Cooper
Asi ti neporadim, ale celkom ma zaujima preco studujes v CR, pretoze okrem skol, ktore u nas nemame,…
fleg 26.10.2013 11:22
fleg
Půjčky obecně nejsou pro nerezidenty(cizince), je s tím spojené velké riziko nesplácení a vymáhání v… poslední
TNT 28.10.2013 22:48
TNT

Asi ti neporadim, ale celkom ma zaujima preco studujes v CR, pretoze okrem skol, ktore u nas nemame, su kvalitnejsie, pripadne skol, ktore su sekundarne nasim (VSMU vs JAMU) nevidim dovod preco ist studovat do CR. Pretoze studium v CR je pochopitelne drahsie ako studium u nas bez sirsieho portfolia socialnych vyhod, ktorych sa prave ty dozadujes.

Půjčky obecně nejsou pro nerezidenty(cizince), je s tím spojené velké riziko nesplácení a vymáhání v domovské zemi. Zavolej si na ambasádu SR v Praze. Obecně různé církevní instituce, azylové domy pomáhají krátkodobě lidem v nouzi (kam hlavu složit, jídlo a oblečení, případně i práci proti tomu všemu co dostaneš), zkus se zeptat v okolí.
Neslyšel jsem o nikom kdo by tu hlady zemřel, si poradíš. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru