Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem půjčka na rekonstrukci domu - možnosti

Ahoj,
ráda bych poprosila o pomoc. Naše rodina se dostala do situace, kdy babička bohužel zůstala sama ve velkém rodinném domě a tak jsme se všichni shodli na tom, že aby tam nebyla sama tak se tam odstěhuje bratr s přítelkyní. V domě je ale nutno kvůli tomu udělat pár stavebních úprav a dokoupit vybavení. Především rozdělení jedné velké místnosti na dvě, a nová kuchyň a koupelna. Celkem bratr spočítal, že by ho to vyšlo zhruba na půl milionu. Ovšem teď nastává ten problém, kde si je půjčit. Majitelem domu je babička, která nesouhlasí s tím aby se ručilo nemovitostí, bratrova přítelkyně se půjčky nechce účastnit, zcela oprávněně, protože by na ten dům neměla později žádná práva. Takže to zůstává na bratrovi. Každý měsíc mu chodí na účet 20 000 kč měsíčně, občas i více, záleží na přesčasech. Jaké jsou možnosti? Kde si peníze nejvýhodněji půjčit? děkuji za jakoukoliv radu

Předmět Autor Datum
Zrejme najvyhodnejšie je zobrat učelovy uver u niektorej štatnej banky a la ČSOB,je tam za normalnyc…
audax 31.08.2013 11:19
audax
když půjčit peníze tak buď v rodině a nebo v bance (ostatní finanční instituce nebrat).... v bance u…
TNT 31.08.2013 20:47
TNT
nemáme v plánu se zadlužit nějaké pofidérní instituci. Bohužel v rodině není nikdo kdo by mohl půjči…
Danii 01.09.2013 13:06
Danii
hlavně je důležité, že máte dobré rodinné vztahy, když bratr toto podstupuje a nemusí řešit stejné d…
TNT 01.09.2013 13:51
TNT
nevím tedy jak velké stavební úpravy byly plánovány, ale příčka + koupelna + kuchyně za půl mega mi…
touchwood 02.09.2013 08:22
touchwood
nejde pouze o příčku, koupelnu a kuchyň, ale i zařízení ložnice v suterénu, upravení komínů a krbu a…
Danii 02.09.2013 19:06
Danii
v tom případě si obejít báně, začít u té, kde má otevřený účet a chodí mu tam výplata.
touchwood 03.09.2013 13:11
touchwood
Na stavbu je su vo vseobecnosti najlepsie stavebne sporitelne. U nas bola moznost zobrat medziuver h…
fleg-sk 03.09.2013 13:18
fleg-sk
jakou zkušenost máte s tzv. americkou hypotékou? bratr na ní narazil v rámci hledání možnosti úvěru…
Danii 06.09.2013 08:57
Danii
Stejně jako hypotéka se ručí nemovitostí. Akorát peníze nejsou účelově na dům/rekonstrukci, ale na c…
JR_Ewing 06.09.2013 14:46
JR_Ewing
vzhledem k tomu, že nemůžete nakládat s nemovitostí, vám banka nabídne jen spotřebitelský úvěr - buď… poslední
TNT 11.09.2013 00:32
TNT

Zrejme najvyhodnejšie je zobrat učelovy uver u niektorej štatnej banky a la ČSOB,je tam za normalnych okolnosti nižši urok a v pripade nudze sa daju upravit alebo odložit splatky na určite obdobie,najhoršie vychadza nejaky bezučelovy spotrebny uver,kde sa platia obvykle poplatky za sprostredkovanie uveru,za vedenie učtu počas splacania a pomerne vysoke uroky zo samotnej požičanej sumy,zaujimave uvery poskytuje aj poštova banka,kde je treba len občiansky preukaz a doklad o prijme bez ručitelov a ručenia nehnutelnostou,ovšem obvykle neposkytuju možnost zniženia alebo odloženia splatok,takže tam si treba dobre rozmysliet a vypočitat schopnost splatenia uveru počas doby jeho trvania......

když půjčit peníze tak buď v rodině a nebo v bance (ostatní finanční instituce nebrat).... v bance udělají veškerý výpočet a různé banky lze obejít a srovnávat, je třeba vzít fakt, že spotřebák na bydlení při rychlém splácení a větší měsíční splátce má RPSN kolem 10%, malá splátka na dlouhé období má klidně k 15% p.a.
10-15% nejsou zrovna malé peníze a vyhodí se z okna, jestli právě není lepší "spořit" a stavět průběžně za pochodu ;-)

nemáme v plánu se zadlužit nějaké pofidérní instituci. Bohužel v rodině není nikdo kdo by mohl půjčit dostatečnou částku. Spořit a stavět za pochodu by se jistě určitě dalo, koneckonců se starým gaučem, skříní a kobercem by jistě vydrželi, problém je ve věcech které se musí udělat hned, což je hlavně kuchyňská linka a koupelna, aby měl bratr a babička každý svou a neprali se o jednu. Neradi bychom aby docházelo k hádkám, kvůli věcem jímž jde předejít a vztahy dvou generací, ještě když jsou ob generaci nejsou nikdy moc jednoduché. Ale udělat kuchyň a koupelnu jsou bohužel ty nejvíce finančně náročné věci. Ikdyž máme hromadu známých který nám pomohou, tudíž by jsme kuchyňskou linku i koupelnu měli se slevou, přijde nám zbytečné když už se do toho ty peníze mají vrazit dělat nejdříve provizorní řešení a následně nějaké definitivní, když se to může udělat pořádně najednou a na několik let dopředu od toho bude pokoj a budou se moci řešit jiné věci. Bohužel některé banky jsou toho názoru, že má bratr nízký příjem, ačkoliv by byl schopný podstatnou část své výplaty nechat na splátky jelikož ostatní výdaje by byly oproti samostatnému bydlení minimální a nakonec by v případě potřeby byla schopna pomoci i rodina..

hlavně je důležité, že máte dobré rodinné vztahy, když bratr toto podstupuje a nemusí řešit stejné dilema jeho přítelkyně, že by cpal peníze do něčeho co mu nepatří ;-) připadá mi,že to chceš řešit brainstormingem jak bratrovi pomoct a těch možností jak peníze získat není, je to o tvrdé práci nebo o nepředvídatelným štěstí, pak také o nepoctivé stránce a to už nebudu rozebírat :-)

to já jsem se teď dostal do rodiny, kde nejmladší syn obral svého otce o majetek (darovací smlouva jen na syna bez možnosti rozhodnutí zvrátit), otec a 4 starší ségry jsou z toho pěkně rozčarovaní, je to život

nevím tedy jak velké stavební úpravy byly plánovány, ale příčka + koupelna + kuchyně za půl mega mi nepřijde jako rozumná cena projektu, a to hlavně v poměru k výdělku a stáří tvého bratra.

Neber si to prosím nějak osobně, ale někdy je lepší začít s málem a postupně vylepšovat. Aby to neskončilo tak, že bratr bude mít krásné bydlení a velký dluh.

nejde pouze o příčku, koupelnu a kuchyň, ale i zařízení ložnice v suterénu, upravení komínů a krbu a pod. půl milionu je hodně hrubý odhad, bratr teď shání odhady cen konkrétních věcí, pravděpodobně to bude částka nižší, půl milionu je předpokládané maximum. konkrétní projekt se ale nyní teprve zhruba rýsuje.

Na stavbu je su vo vseobecnosti najlepsie stavebne sporitelne. U nas bola moznost zobrat medziuver hned po zalozeni stavebneho sporenia, takze by som sa poobhliadol po tejto moznosti. Takyto uver byva totizto vyrazne lacnejsi ako komercny uver z banky. Ak by aj nebol dostatocne vysoky mozes ho skombinovat s nejakym spotrebakom.
Treba zavolat do stavebnych sporitelni a spytat sa na to, ci je takto moznost.
Btw pozor na prepocty, ak brat vypiocital pol miliona tak realne budete potrebovat tak 700-800k. Pri projektovom manazmente sa bezne kalkuluje 20-30 nad ocakavanu cenu, pretoze sa do povodne planovanej nikdy nezmestis. Takze ak odhadujete cenu vzdy si vytvorte aj rezervu.

vzhledem k tomu, že nemůžete nakládat s nemovitostí, vám banka nabídne jen spotřebitelský úvěr - buď účelový úvěr na bydlení nebo bezúčelový spotřebitelský úvěr, kolik to tak stojí jsem už psal výše.... klientský pracovník banky po přednesení faktů sdělí nabídku, stojí to jen ten čas se stavit na pobočce :-)
u hypoték se dá setkat ještě s termínem předhypoteční úvěr, což je varianta spotřebitelského úvěru (nesplácí se dluh, jistina je stále stejně vysoká, pouze se platí úrok), který se do max. do roka splatí hypotečním úvěrem, touto cestou se k penězům asi taky nedostanete kvůli hypotéce
a ještě stavebko, to byste ho už museli mít - řádný "relativně laciný" úvěr se dá pořídat až po splacení 40% ze sjednané cílové částky (těch pravidel je tam víc, ale tohle je to hlavní), ale banky jsou kujóni a nabízí možnost jít do překlenovacího úvěru - prostě prachy dají dříve, ale nesplácí se jistina půjčky, platí se úrok z celé výše úvěru, a platí se dál paralelně spoření kvůli splnění podmínek k získání řádného úvěru po nějaké době - překlenovací úvěr je prostě jen pro někoho, jsou to taky poměrně drahé peníze

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru