Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem světová krize a růst

pokud ti nestačil ten příklad, tak to zkusím jinak:

Modelová situace: kupuješ jogurt za očekávaných 15Kč v místním super-hyper. Jenže v okamžiku, kdy se zvedne cena PHM o desítky procent, tak najednou ten jogurt podraží o desítky až stovky procent, v závislosti na objemech prodejů, a to proto, že než si jej koupíš, tak v kamionu 3x objede republiku. To je ono očekávání. Ty čekáš, že ti obchodník dokáže dodat určité zboží za určitou dobu a určité peníze. To je ale spojeno s dalšími očekávaními (cena PHM, např.).

Dříve to bylo vše jednodušší, produkce měla lokální charakter, co se vyprodukovalo, to se na místě (nebo v blízkém okolí) i zkonzumovalo. Predikovatelnost vývoje byla tedy daleko přesnější a hlavně úspěšnější. Dnes situaci ovlivňují externality, o kterých by to člověk na první pohled vůbec neřekl. A navíc je celá produkce "orámována" potřebou přebytečného kapitálu zhodnotit se. Dříve docházelo k periodickým krizím, které regulovaly objem "volného" kapitálu (jednoduše řečeno, špatná investice se v krizi prokázala tím, že investor o ty peníze bez náhrady přišel). Dnes jsou krize tlumeny a kompenzovány, a to způsobuje ten efekt, že objem volného kapitálu stále roste a investoři jsou stále divočejší, protože ztratili pud sebezáchovy (někdo jim to nakonec vykompenzuje z peněz běžných smrtelníků a jedeme dál).

edit: a samozřejmě, očekávání se dá vytvářet a modelovat. Stačí k tomu dobře mířená mediální prohlášení, nebo třeba akce nějakého finančního Guru (typický je např. Sörös)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny