Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dvojí DPH

Dobrý den,

potřebovala bych poradit v plánované rekonstrukci v domě. Našla jsem si firmu, která mi slíbila, že by rekonstrukci udělala podle mých představ, dostala jsem rozpočet, ale vzhledem k tomu, že se v takových věcech moc nevyznám, tak bych potřebovala poradit.

V rozpočtu firma uvádí, co bude kupovat (materiál), práci a jejich ceny. Cena za tento materiál (práce zřejmě ne) je již s DPH. Na konci rozpočtu mám samozřejmě celkovou cenu rekonstrukce, která se skládá se součtu všech dílčích položek (materiál a práce). Ovšem tato celková cena je bez DPH, čili moje otázka: Je tento postup běžný? - platí se 2x DPH (1. firma nakoupí s DPH např. z OBI, firma prodá mně s DPH).

Podle výpisu z obchodního rejstříku je firma plátce DPH.

Děkuji za případné odpovědi. :)

Předmět Autor Datum
K ceně bez daně si dodavatel vyúčtuje DPH ve výši 15% (jedná-li se zjednodušeně o "bydlení") nebo 21…
L-Core 15.05.2013 17:16
L-Core
No problém je v tom, že obyvatelstvu podle posledních zákonů, se musí v cenové nabídce uvést všechny… poslední
Filuta 30.05.2013 14:22
Filuta

K ceně bez daně si dodavatel vyúčtuje DPH ve výši 15% (jedná-li se zjednodušeně o "bydlení") nebo 21% (v ostatních případech). Přesně (sazbu daně) se nedá odpovědět, je potřeba si pročíst §§ 48 a 48a zákona o DPH, kde jsou specifikovány podmínky, kdy lze uplatnit sníženou (15%) sazbu daně.

DPH se neplatí 2x.

Firma nakoupí materiál v OBI za 1000 + 21% DPH, tedy za 1210. 210 Kč si nárokuje od FÚ, pokud použije materiál pro účely svého podnikání (a to použije, protože ten materiál použije na opravu, kterou bude fakturovat). Materiál "zabuduje" v rámci opravy/rekonstrukce a včetně práce bude chtít 3000 bez DPH (tedy v případě "bydlení" + 15%/450Kč DPH). Firma tedy zaplatí finančnímu úřadu jen rozdíl DPH, 450-210=240Kč.

--------
Jestliže firma uvádí cenu materiálu s DPH, pak možná spekuluje s tím, že je odběratel blbec a zaplatí DPH 2x. Jednou 21% v ceně materiálu a podruhé 15% z celkové dodávky. Ty drzejší dokonce tohle hloupému/neznalému odběrateli prezentují jako přednost ("platíš jen 15% DPH").

Doporučil bych vybírat obezřetně, případně si nechal materiál a práce nacenit BEZ DPH. Ceny za matroš je možno zjistit i jinde u konkurence.

No problém je v tom, že obyvatelstvu podle posledních zákonů, se musí v cenové nabídce uvést všechny ceny včetně DPH. Je třeba hlubšího přepočtu, aby zákazník viděl, jestli ho firma opravdu neokrade dvojím zaplacením DPH. Bohužel, zase nikdo nedomyslel dopady zákona a původně dobrá myšlenka (že lidi jsou blbci a neumí násobilku - aby zákazník nebyl uveden v omyl cenou bez DPH) zase všechno zesložitila.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru