Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolik se smí vydělávat souběžně s plným invalidním důchodem?

http://www.vaclavkrasa.cz/poradna/dotazy-a-odpoved i/zamestnani-pri-pid-a-cid/invalidni-duchodprivyde lek-2569.html

Taky si myslím, že se jedná o omezení hodin.


Přivýdělek v invalidním důchodu

Příklad: Pan Karel (45 let) měl vážný úraz. Stát mu přiznal invalidní důchod druhého stupně. Může si k tomu i něco přivydělat?

Může. Invalidní penzisty při shánění práce omezuje zejména jejich zdravotní stav. Logicky tak nemohou dělat všechny práce, které se nabízejí. Při shánění pracovního úvazku musí pamatovat rovněž na stupeň invalidity, který jim stát přiznal. Jinak riskují, že o dávky přijdou.

Stát rozeznává tři stupně invalidity. První stupeň označuje částečnou invaliditu, kdy se člověku snížila pracovní schopnost o 35 až 49 procent. Druhý stupeň znamená rovněž částečnou invaliditu, kdy se lidem kvůli nemoci nebo úrazu snížila schopnost pracovat o 50 až 69 procent. Třetí stupeň je plná invalidita, kdy pracovní schopnost člověka poklesla o 70 a více procent.

Pan Karel si vzhledem ke svému postižení může najít práci na poloviční nebo čtvrtinový úvazek. Zaměstnání na plný úvazek už ale před úřady těžko obhájí a mohl by o invalidní penzi přijít.
Citace: http://www.prace.cz/poradna/aktuality/detail/artic le/kolik-si-muze-privydelat-invalida-rodic-duchodc e/ (leden 2013)

Pracovní úvazek bych stanovil na 1/4 běžného.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny