Předmět Autor Datum
Nejsem ekonom a nemám žádné vzdělání v ekonomii a i ten článek bych musel často narušovat hledáním n… poslední
Boeing 13.05.2013 13:52
Boeing

Nejsem ekonom a nemám žádné vzdělání v ekonomii a i ten článek bych musel často narušovat hledáním na googlu, ale když slyším něco jako svobodný trh, volný trh atd., tragikomicky se směju. Imho svodobný trh či volný trh neexistuje a nikdy existovat nebude. To co někdo nazývá svobodný trh je naopak nejhorší varianta trhu, protože ten slavný "svobodný trh" je neústále narušován státními zakázkami, korupcí, dotacema atd. a tohle nikdy nezmizí, takže paradoxně jediná cesta ke "svobodnému trhu" míří přes odbornou a logickou státní regulaci. Švýcarsko je toho příkladem (aspoň v příkladech, který jsou mi známy).
sektor MSP je údajně elementárním motorem každé ekonomiky, volný trh (velcí hráči bez regulace) ovšem tento sektor likviduje. Jasně, proč bránit úspěšným? no proč, krom předchozího důvodu taky proto, že existují ještě hodnoty, který nejvíce vnímají naopak ti neúspěšní.
Takže dokud budou o národu rozhodovat lidé, kteří jsou záměrně nedostatečně vzděláni nebo jim jde jen o sebe, podlehnou tak lobbystickým (loutkovým) režisérům z řad velkých hráčů, nic se nezmění, protože svou práci nikdy nebudou dělat pro národ.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru