Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Nákupy z Číny a celní řízení

Na Aliexpress nakupuji často a poprvé se mi stalo, že mě oslovila Česká pošta, že proběhne celní řízení je třeba doložit údaje. Jak na to bez zastupování ČP? Je podání vlastního celního prohlášení složité?

Poprvé se mi stalo, že mi přistála SMS zpráva od České pošty, že u balíčku z Aliexpress proběhne celní řízení a je třeba doplnit údaje.
Přitom cena byla 371 Kč, takže hluboko pod celním limitem, Aliexpress odvádí DPH, takže ani doplatku DPH by se to týkat nemělo.

Šlo o LiOn 18650 články.
Odkaz v SMS byl na stránky ČP s kódem, přes který jsem se dostal na formulář, kam jsem doplnil zbytek a nakonci mě čekal souhlas se zastupováním ČP při celním řízení, bez kterého to nešlo uložit. Všichni víme, co to znamená - ČP si za zastupování naúčtuje až 300,-

Co teď?

Řekl jsem si, že jsem všechny daně státu zaplatil a krmit ČP nebudu a celní prohlášení si podám sám.
Vzhůru na celničku, nyní portál celní zprávy.
Vytvoření celního prohlášení je to, co nás zajímá, přihlášení je možné přes jakoukoliv, tedy i bankovní identitu, případně přes datovou schránku.

[96379-celnicka-prihlaseni-png]

Vyplnění celního prohlášení

Vyplnění údajů je pak již jednoduché, navíc Česká pošta svým předvyplněným prohlášením pomůže, protože odesílatele stačí jen vykopírovat.
1. Začneme výběrem poštovní zásilky do 150€.
2. V dalším kroku vybereme dopravce (Českou poštu) a zadáme číslo zásilky. Mělo by to skončit tím, že ČP zásilku eviduje
3. Doplníme odesílatele, velmi důležité je číslo IOSS. K tomu se vrátíme později
4. Informace o obsahu zásilky - cena, hmotnost
5. Přidáme položky (v mém případě položku) - tady je třeba najít kategorii zboží, k tomu slouží na celničce samostatná aplikace Zjednodušené zařazení zboží, kde si můžete kód kategorie vyhledat předem bez nutnosti přihlášení.
Chce to chvilku hledání, protože akumulátory najdete např v sekci:
K03 Části vozidel, příslušenství vozidel, kabely a dráty, žárovky jako:
850760Lithium iontové (Li-ion) akumulátory a powerbanky

Do popisu položky doporučuji napsat něco jako:¨
4ks LiOn akumulátor 18650 HG2 do powerbanky pro osobní použití
aby bylo jasné, že zboží není určené pro další prodej, ale pro vlastní potřebu
Je tam část pro doklady, ale přílohy se nevkládají. V podstatě napíšete jen názvy dokladů, které máte k dispozici (údajně kdyby bylo třeba, tak si doklady vyžádají). Tady doporučuji minimálně napsat fakturu, která je na Aliexpress ke stažení

Jak pak vypadá takové celní prohlášení je vidět na následujícím obrázku. Jak vidíte, žádná raketová věda to není, zvládnout by to měl každý:

[96380-celnicka-prohlaseni-png]

IOSS

IOSS - je to něco jako DIČ, mezinárodní číslo pod kterým je odvedeno DPH. Protože jsem nakupoval na Aliexpress, uvádí se IOSS Aliexpressu, protože on odvedl DPH. Zde jsou nejčastější IOSS, se kterými se můžete setkat:
Aliexpress: IM5280002556
eBay: IM2760000742
Amazon UK: IM4420001201
Amazon EU: IM4420001201
Amazon US: IM4420001234
Pokud IOSS neuvedete, došlo by k naúčtování DPH, kterou byste si pak mohli zpětně nárokovat přes formulář na celničce, ale proč si zbytečně komplikovat život.

Chování celního prohlášení

Po podání je prohlášení ve stavu Registrováno a zůstává v tom stavu až do doby, kdy se celní úřad dostane k zásilce a proběhne celní řízení.
V tomto stavu je možné celní řízení kdykoliv zrušit a podat znovu. Jiná oprava typu otevřít, opravit, uložit není možná.
Celní prohlášení tam čeká 30 dnů, pak je automaticky zrušeno, což se mi stalo, protože baterky se zasekly v Polsku v přístavu. Polsko je obecně pro zásilky hodně špatná země, obvykle tam všechny stopy po trackování končí.
V případě, že vám přijde zpráva, že bylo prohlášení po 30 dnech zrušeno, nic se neděje, podáte jej znovu.

Výsledkem je zásilka, která vám dorazí domů bez toho, že byste museli platit České Poště za zastupování.

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články