Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stínová ekonomika - migrace (případ Bulharsko)

Dobrý večer,

řeším nyní takový problem ohledně stínové ekonomiky (nelegální aktivity, kromě korupce do stínové ekonomiky patří taky práce načerno, daňové úniky, praní špinavých peněz atp.) a souvislosti s migrací (imigrace/emigrace)

Dle dostupných zdrojů dosahuje v Evropě nejvyšší stínové ekonomiky Bulharsko: přes 30% HDP. Bulharsko je zemí, která trpí velkým odlidňováním, ubytkem obyvatel (emigrace). Najde se tady, prosim, nejaký ekonom, který mi vysvětlí vzajemný vztah mezi stinovou ekonomikou a migrací?

Přijde mi jako nesmysl vyvodit obecné pravidlo, že země s vysokou emigrací má vysoký podíl stínové ekonomiky na HDP. Očekával bych to spíš naopak: velkou stinovou ekonomiku by měly mít zejmena země, u kterých je velká imigrace - přichází mnoho nových lidí, často z bídných život. podminek -> jsou ochotni pracovat někde načerno ... tím zvyšuji stin. ekonomiku.

Děkuji za vaše odpovědi a reakce.

zdroje:

http://trade-off.cz/clanky/jak-ven-ze-stinu-decent ralizaci/ (graf 1)

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/z-bul harska-rocne-emigruje-osmdesat-tisic-lidi_208046.h tml

Předmět Autor Datum
Možná odchází ti, kteří nemají šanci se v korupčním prostředí uchytit a "normálně" se uživit (nebo n…
L-Core 03.12.2016 09:06
L-Core
Šedá ekonomika bují tam, kde jsou vysoké daně, špatné zákony, vysoká míra nezaměstnanosti apod. V ta… poslední
qdj 05.12.2016 14:51
qdj

Možná odchází ti, kteří nemají šanci se v korupčním prostředí uchytit a "normálně" se uživit (nebo nechtějí, pud sebezáchovy).

Podle mě to nesouvisí (ekonom jsem, ale praktik - takovéhle teorie k ničemu mi přijdou jako prázdné plácání hubou). Respektive mnohem více s emigrací souvisí bohatství dané země. Jsou v EU, co by to nezkusili v bohatších zemích? Obzvláště ti, kteří něco umí.

Šedá ekonomika bují tam, kde jsou vysoké daně, špatné zákony, vysoká míra nezaměstnanosti apod. V takové zemi se lidem příliš nechce žít a tak emigrují. Tedy neexistuje závislost šedé ekonomiky na migrací, ani naopak to neplatí. Oba jevy jsou důsledkem téhož problému. Ovšem lze dovodit, že tam, kde je vysoká míra emigrace bude zřejmě existovat i velký podíl šedé ekonomiky (důvod jsem psal výše).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru