Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Adsense a čtvrtletní hlášení

Dobrý den, včera jsem byl na finančním úřadu se zeptat jak se podává čtvrtletní kontrolní hlášení. Mám na webu totiž Adsense a vyplácí mi Google z Irska. Baba na finančním úřadě řekla že se mi to netýká a kontrolní hlášení nepodávám. Proč se teda všude na internetu dočtete že Adsense je povinnost ho podávat? Prý platím pouze daň z příjmu jednou ročně. Jak to teda je? Navíc chce číslo mého účtu. To si nechají jako posílat moje výpisy z účtu?

Předmět Autor Datum
Pleteš si přiznání k DPH (jako osoba identifikovaná k dani jsi povinen přiznání podávat) a Kontrolní…
L-Core 09.04.2016 17:05
L-Core
Podáváš i Souhrnné hlášení. Takže teda měla pravdu nebo musím opravdu něco podávat? Promiň ale něja…
klučina 09.04.2016 18:37
klučina
Podáváš přiznání k DPH (nevyplyne ti cokoliv platit) a Souhrnné hlášení. Kontrolní hlášení ne. Účetn…
L-Core 09.04.2016 18:55
L-Core
Já ale myslel že když mám příjem pouze z Adsense tak že oni zaplatí DPH v Irsku a já pak platím pouz…
klučina 09.04.2016 18:58
klučina
Myslel a věděl je rozdíl :) Ty nebudeš DPH platit (nakonec ani oni ne), ale musíš v přiznání vykáza…
L-Core 09.04.2016 19:08
L-Core
Aha, díky moc za vysvětlení. Ještě se zeptám je nějaký termín na souhrnné hlášení? Jestli se podává…
klučina 09.04.2016 19:27
klučina
Za 1Q do 25.4.
L-Core 09.04.2016 21:11
L-Core
Supr. Díky moc
klučina 09.04.2016 22:03
klučina
Dobrý den, vidím že se ohledně adsense a daní vyznáte. Mám na vás tedy vcelku jasnou otázku. Jsem ce…
jméno 11.04.2016 16:13
jméno
Domnívám se(?), že bez živnostenského listu inkasovat z AdSense (tedy vlastně "fakturovat Googlu za… poslední
L-Core 13.04.2016 13:39
L-Core

Pleteš si přiznání k DPH (jako osoba identifikovaná k dani jsi povinen přiznání podávat) a Kontrolní hlášení (identifikovaných osob se netýká. Podáváš i Souhrnné hlášení.

Navíc chce číslo mého účtu.

V souladu se zákonem.

To si nechají jako posílat moje výpisy z účtu?

Ne. Zatím :-p

Najdi si účetního.

Podáváš i Souhrnné hlášení.

Takže teda měla pravdu nebo musím opravdu něco podávat? Promiň ale nějak to nechápu. Napsal jsem schválně baba, protože s tak neochotnou paní jsem je ještě v životě nesetkal. A účetní by toto věděl?

Podáváš přiznání k DPH (nevyplyne ti cokoliv platit) a Souhrnné hlášení. Kontrolní hlášení ne.
Účetní by to vědět měl. Ruku do ohně ale za všechny vkládat nebudu :-p

S babou jsi musel mít smůlu - nebo já mám štěstí. Já za cca 25 let intenzivních kontaktů s finanční správou všech stupňů (vč. MF) narazil jen na jednu protivu.

Myslel a věděl je rozdíl :)

Ty nebudeš DPH platit (nakonec ani oni ne), ale musíš v přiznání vykázat "služby do EU". A v Souhrnném hlášení (uvést konkrétního obchodního partnera (VAT Google Irsko). Obojí musíš podal elektronicky (buď z datovky nebo přes EPO a následně do 5 dnů na FÚ naklusat s papíry).

Daň z příjmů (respektive přiznání k ní) s tím nemá nic společného, to je jiná kategorie..

Opravdu si na to někoho najdi ;-)

Dobrý den, vidím že se ohledně adsense a daní vyznáte. Mám na vás tedy vcelku jasnou otázku. Jsem celkem chápavý člověk ale už jsem se vtěch identifikacích, povinnostech, zákonech, novelách, úpravách jsem se naprosto zamotal a absolutně v tom nemám přehled.

Kolik by jste chtěl za to když by jste mi to vysvětlil nebo alespoň krok po kroku mi sdělil co přesně dělat kam přesně jít a co přesně říct? Jsem úplně obyčejný člověk momentálně nezaměstnaný na úřadu práce. A nerad bych se kvůli těm pár korunám dostal do problémů. Podnikatel nejsem, živnosťák tedy nemám. Adsense mám na webu i něco málo mám na pár videích na yt. Výdělek je v řádech pár tisíců korun měsíčně. Proto pokud budu potřebovat živ. tak tím to pro mě hasne a už to neřeším, nevyplatilo by se mi to z důvodu socialního a zdravotního a bůh ví čeho všeho ještě..
Ta identifikovaná osoba mě zajímá, ale mám v tom opravdu zmatek. Vím celkem dost o všem okolo těch povinností jen z toho vůbec nejsem chytrý. Tak teda už určitě máte přehled o mé situaci a nejspíš už víte co a jak a pokud tedy myslíte že mi můžete poradit, a že vám to zabere půlh tak se domluvíme a já vám to rád zaplatím. Nezávazně samozřejmě prostě jen tak mezi sebou, a budu teda doufat že když podle vašich doporučených kroků budu postupovat, že to půjde a nepříde nějaké neřešitelné překvapení.

Nemůžu si dovolit žádné pokuty, ani nijak velké výdaje.. Narovinu pokuta 30 by mě asi položila, vzhledem k tomu jak tady fungují exekuce, by mě to brzy dostalo na dlažbu.. Děkuji za pozornost, budu zde průběžně kontrolovat odpovědi a podle toho co odpovíte vám zde příp. pošlu kontakt na mail kde by jste mi poradil a domluvili se na ceně. Ps: Spoléhám na důvěru. Ať se daří a mějte se.

Domnívám se(?), že bez živnostenského listu inkasovat z AdSense (tedy vlastně "fakturovat Googlu za reklamu") nejde.
Bez živnosťáku asi(?) ani neudělá FÚ ani registraci k DPH či identifikované osobě - nepřidělí DIČ.

Identifikovaná osoba - je to zjednodušeně možnost být podnikatelem, neplátcem DPH - ale poskytovat službu (=fakturovat reklamu) plátci DPH z jiného členského státu EU (Google má irské DIČ). Pokud by toto možné nebylo, stal by se neplátce poskytnutím služby plátci jinde v EU automaticky plátcem DPH.

Doporučil bych zeptat se na živnostenském, nejlépe asi nějak anonymně (z telefonní budky a jako Břetislav Břeh nebo tak nějak...). Každopádně "nezaměstnaný na ÚP" a "fakturace Googlu" mi dohromady moc nejde. Na ÚP musí člověk hlásit, že nemá žádné příjmy, ne?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru