Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kontrolní hlášení - povinnost uvádět DIČ na fakturách

Dobrý den,

chtěl bych Vás požádat o radu.

FÚ po nás nově od 1.1.2016 chce aby na veškerých námi vystavených fakturách apod. bylo uvedeno DIČ i u neplátce DPH.

Správné fakturační údaje se nám automaticky importují z ARESu, ale pokud subjekt není plátce, tak tam DIČ není uvedené. Existuje veřejně dostupná databáze, kde je možné dohledat DIČ dle IČ, k jakémukoliv subjektu? Setkáváme se s tím, že zákazníci ho sami neznají a velmi toto komplikuje chod obchodního oddělení.

Děkuji Vám za odpověď.

Předmět Autor Datum
ptal jsem se nezávisle dvou účetních, u neplátců DPH je skutečně problém, že na DIČ je třeba se zept…
TNT 07.02.2016 20:36
TNT
Všichni mí klienti dostali pokyn z neplátců DIČ vydolovat. Pokud nevydolují, riskneme odvození DPH s…
L-Core 08.02.2016 16:05
L-Core
Přece nebudeme nutit zákazníky, kteří si něco kupují přes e-shop o RČ?! Jak to udělají velké obchody…
Kačaba1901 08.04.2016 13:50
Kačaba1901
Už jste si v LIDLu někdy nakoupila na fakturu? V části A.4. se v kolonce DIČ odběratele uvádí u odb…
Kurt 08.04.2016 15:43
Kurt
Není třeba v případě nákupu v obchodě za hotové/na kartu nikoho nutit. Neuvede DIČ = dávám do KH jak…
L-Core 09.04.2016 16:42
L-Core
DIČ se uvádí do KH (sekce A.4) jen u uskutečněných zdanitelných plnění pro ekonomické subjekty ve vý…
L-Core 08.02.2016 15:53
L-Core
pro sichr jsem si zřídil datovku už včil (ač pouze čtvrtletní plátce DPH)..
touchwood 09.02.2016 15:52
touchwood
nám na školení říkali, že pokud mi zákazník DIČ nesdělí nebo ho nemá tak to nikde hledat nemáme a ře…
sso 02.03.2016 14:03
sso
Problém je například, pokud je zákazníkem třeba škola (klient jim fakturuje zboží do školní jídelny)…
L-Core 02.03.2016 16:35
L-Core
myslím ale není mojí poviností to někde zjišťovat, ne? pokud mi to DIČ nedá tak já to uvedu do A5. A…
sso 03.03.2016 14:20
sso
Zdravím, mám menší problém a to s uvedením Základních uměleckých škol do kontrolního hlášení. Tyto s…
Fakturant 13.04.2016 13:32
Fakturant
Klasika, zase si někdo (na ZUŠce) myslí, že DIČ = plátce DPH. DIČ podle mě mají. Určitě jej mají, po…
L-Core 13.04.2016 18:40
L-Core
Díky moc, dali jsme to do A4, uvidíme jak se s tím na FÚ poperou.
Fakturant 14.04.2016 08:14
Fakturant
FÚ žádné údaje z A4 KH nemá, to mají jen na CML v Pardubicích :) A i kdyby měli, škola si vysoce pr… poslední
L-Core 14.04.2016 21:34
L-Core

ptal jsem se nezávisle dvou účetních, u neplátců DPH je skutečně problém, že na DIČ je třeba se zeptat dotyčných (lahůdkou jsou svobodná povolání, třeba vystavovat faktury zubařům)...... je způsob jak lze z IČ a RČ určit DIČ, ale je to nespolehlivé kvůli výjimkách ve vytvoření unikátního DIČ, to je na křišťálovou kouli..... pouze účetní ŽAVES s tím mít problém nebude :-)

a kdyby si chtěl někdo počíst dál tak zde http://dfens-cz.com/patrani-po-motivech-zavedeni-k ontrolnich-hlaseni-dph/

Všichni mí klienti dostali pokyn z neplátců DIČ vydolovat. Pokud nevydolují, riskneme odvození DPH s r.č./IČa.

Náklady na kontrolní hlášení, uvedené v článku, je snad u firmy, která přijala a vystavila jednu fakturu, a to do 10.000. Asi odhad vyplynul z "informací", produkovaných GFŘ, že žádné nové informace nemusí plátce sledovat, že to přece už dávno eviduje dnes.

Opak je pravdou.
https://www.kdpcr.cz/informace/aktuality/tiskove-z pravy/nesouhlasime-s-automatem-na-pokuty

Už jste si v LIDLu někdy nakoupila na fakturu?

V části A.4. se v kolonce DIČ odběratele uvádí u odběratelů – plátců DPH – DIČ pro účely DPH. V případě neplátců DPH (osob povinných k dani nebo právnických osob nepovinných k dani) se zde uvádí DIČ podle § 130 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit.

http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/da ne/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dot azy-a-odpovedi#IV

Není třeba v případě nákupu v obchodě za hotové/na kartu nikoho nutit. Neuvede DIČ = dávám do KH jako A.5 (i když to bude za 100.000). A on nemá nárok na případný odpočet DPH (doklad nad 10kKč). Pokud si milostivě vzpomene za měsíc a doleze, abych to změnil, poslal bych jej do zadele (kvůli takovému **** podávat následné KH, to určitě!).

Jiné je to v případě, pokud plátce nahlásí IČO (tedy nakupuje "na firmu"). I když je neplátce a FA je nad 10k, je potřeba to uvést do A.4. Odmítá-li fyz. osoba (která uvádí IČO), uvést DIČ nebo r.č., prostě na doklad neuvedu ani IČO a dám do A.5.

Běžně se setkávám, že odběratel tvrdí, že DIČ nemá. Typicky se jedná o úřednice státní správy (školy, národní výbory apod.), které melou DIČ nemáme neustále dokola - i když to samozřejmě NENÍ pravda (jako právnické osoby DIČ mají).

DIČ # plátce DPH! To ovšem spousta lidí nechce pochopit.

DIČ se uvádí do KH (sekce A.4) jen u uskutečněných zdanitelných plnění pro ekonomické subjekty ve výši nad 10.000 Kč (pomíjím teď režim PDP, zlato a poř. zboží/sl. z EU).

Pokud odběratel neuvede DIČ, má se za (dle informací finanční správy) to, že není osoba povinná k dani a vystavený DD se dá do sekce A.5 bez ohledu na výši plnění.

http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/da ne/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/dot azy-a-odpovedi

IV. DIČ odběratele – část A.4. kontrolního hlášení

Dotaz 1
Uskutečnil jsem zdanitelné plnění (prodej travní sekačky v hodnotě 28.000 Kč) pro podnikatele – neplátce DPH. V souladu s § 28 zákona o DPH jsem v tomto případě povinen vystavit daňový doklad (jedná se o dodání zboží osobě povinné k dani), nicméně v souladu s § 29 zákona o DPH nejsem povinen na tento daňový doklad uvést DIČ pro účely DPH, protože neplátci DPH nebylo ještě přiděleno. Danou transakci bych měl vykázat v části A.4. kontrolního hlášení, kde ale DIČ odběratele musí být vždy uvedeno. Jak mám v tomto případě postupovat?

Odpověď 1
V části A.4. se v kolonce DIČ odběratele uvádí u odběratelů – plátců DPH – DIČ pro účely DPH. V případě neplátců DPH (osob povinných k dani nebo právnických osob nepovinných k dani) se zde uvádí DIČ podle § 130 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit.

Odběratel své DIČ (vycházející v 99,99% případů z r.č. nebo IČa) snad zná, i když není plátce DPH. Před r.č./IČO to stačí přidat "CZ". Lépe je samozřejmě to mít ověřeno, donutit odběratele DIČ nahlásit. Vím, je problém, otrava, setkávám se s tím denně.

No, on si s tím CML v Pardubicích nějak poradí. Sám jsem zvědav :-D
Mimochodem pracovníci finanční správy se KH bojí stejně jako podnikatelé. Jim ale nehrozí 30kKč pokuty za kdejakou pitomost.

Za 3 týdny to vypukne. Cosi mi říká, že to bude velká legrace. Obzvláště se těším, jak se FS vypořádá s dodržením termínu pro výplatu nadměrných odpočtů, pokud CML vyplivne desetitisíce výzev, na které dostane nejednoznačné odpovědi a vše budou muset řešit pracovníci FS tak nějak fyzicky.

Zdravím, mám menší problém a to s uvedením Základních uměleckých škol do kontrolního hlášení. Tyto subjekty nám nedali DIČ, není uvedeno ani na žádném rejstříku apod.

Když tedy máme faktury nad 10 000,- Kč ale nemáme DIČ, máme uvést tyto faktury do celkového tedy A5? Nebo vypsat do A4 IČ místo DIČ s tím že budeme doufat že je to správné? Co je menší zlo?

Díky moc.

Klasika, zase si někdo (na ZUŠce) myslí, že DIČ = plátce DPH. DIČ podle mě mají. Určitě jej mají, pokud jsou přihlášeni k jakékoliv dani (učitelé snad berou mzdu, škola někam daň ze mzdy odvádí).

Já postupuji tak, že to uvádím do A4 a místo DIČ píšu (mi známé) IČO (je to stejné). Mám to zkonzultované na svých FÚ - což ale nemusí znamenat, že je to nutně správně.

Logicky se mi zdá menší zlo je dát do A4. Patří tam i plnění nad 10k pro právnické osoby nepovinné k dani, neplátce DPH.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru